Ofelia & Gianina story (ILDICO ACHIMESCU)

SOLITARITATE, un spectacol de Gianina Cărbunariu, cu: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac

„Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficțiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de șoseaua principală a orașului și până la marcarea din ce in ce mai radicală a diferențelor între categorii sociale, etnii, generații. Sub pretextul respectării unor convenții sociale și al salvarii cetățeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferența și să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie – vazută ca o vină a celui incapabil să fie eficient – este faptul că acesta a contaminat spațiul public și riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptățită.”    (Gianina Cărbunariu)

(Foto: Adrian Pîclișan)

solitaritate02_resize

Îmi place să mă instalez pe al meu loc de spectator ceva mai devreme.  Am privit, o dată, de mai multe ori, în jur, și nu mi-a venit să-mi cred ochilor: nu locuri, ci rânduri goale. Destule. Dacă nu ar fi urmat spectacolul, aș fi ieșit în stradă, să îi trag de mâneca pe dragii noștri de timișoreni și să le spun, “Oameni buni, vine Ofelia Popii! Minunea de actriță care l-a întruchipat pe Mefisto, în “Faust”-ul lui Silviu Purcărete”. Afară ploua în cod portocaliu.

solitaritate03_resize
Gianina Carbunariu. Dramaturg absolut special, selectat de un juriu european special, la rându-i, pentru a scrie la “Orașe pe scenă”. O piesă… incomodă, dură, adevărată. Jucată, o, Doamne, ce fain,  de o trupă super! Pare reality-show și nu este. E teatru. Adevărat, care doare, care exclamă. Lângă mine, se râde. Se aplaudă. O față s-a descălțat, și-a ridicat picioarele pe fotoliul din catifea.

solitaritate04_resize

Ceva mai târziu, își va trece în revistă mesajele de pe tabletă, zăpăcind lumea din jur cu lumina ecranului. Pe scenă, e o frenezie care te prinde, te prinde, te prinde. Ne place sau nu ne place tot ce vedem? Ne place sau nu, e un spectacol absolut formidabil. Cu Ofelia Popii. Și mai înveți alte nume de actori din trupă Teatrului “Radu Stanca” Sibiu… Ce păcat că au rămas atâtea locuri libere, miercuri seară, la Timișoara…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s