Cum poți să fii copil forever (ADELA ARDEREANU)

Sânziana și Pepelea, de Vasile Alecsandri, care a intitulat-o ”feerie națională”, în regia lui Alexandru Dabija, cu Anca Hanu, Miriam Cuibus, Angelica Nicoară, Irina Wintze, Romina Merei, Adriana Băilescu, Patricia Brad, Matei Rotaru, Ionuţ Caras, Radu Lărgeanu, Cristian Grosu, Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Dragoş Pop, Cristian Rigman, Miron Maxim, Silvius Iorga, Mihnea Blidariu.

(Foto: Adrian Pîclișan)

Sânziana și Pepelea09_resize

Nu o să fac o recenzie a piesei ”Sânziana și Pepelea”, nici nu o să arăt cum e ea diferită de originalul lui Alecsandri. La asta se pricep alții mult mai bine decât mine. Eu o să va povestesc cum s-a simțit din rândul șapte, locul patru, cum te uiți la scenă, în stânga.

Sânziana și Pepelea03_resize

Nici nu știu ce m-a atras mai mult, limbajul în dialect moldovenesc și ardelenesc, cântecele marca Ada Milea și Anca Hanu, replicile spumos de amuzante, reprizele de dans, ritmul alert al piesei? Sau poate au fost lucrurile mărunte care s-au potrivit cum nu se putea mai comic (o rugăciune de ploaie pe vremea asta e de o ironie hilară, iar inserturile locale ne-au gâdilat simțul apartenenței – „o să plouă ca ieri în Banat”).

Sânziana și Pepelea05_resize

Ce știu sigur e că am simțit spectacolul prin toți porii, și l-am primit cu sete de râs, cu ochi mari si fascinați, ca în copilărie. Am văzut o Sânziană jucăușă, un Pepelea îndrăgostit iremediabil, un zmeu cam ne-zmeu, un Papură-împărat fricos, supuși slugarnici, falși pretendenți, zâne, vrăjitoare, babe, iele, blesteme. M-am gândit la Visul unei nopți de vară și la Ciuleandra, dar numai o secundă; festinul teatral, jocul (sau joaca?) de pe scena, musical-ul m-au captivat pe de-a-ntregul, ca într-un basm.

Sânziana și Pepelea06_resize

Da, au fost și multe trimiteri pe care poate numai „cei mari” le pot sesiza (servilitatea umilitoare, ironii politice, oglinda care spune întotdeauna adevărul), dar în seara asta, daca tot am înfruntat ploaia si o pană în plin trafic, am ales să fiu copil. De fapt, cu piese ca aceasta, cred că e o opțiune pe termen lung.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s