Frica roade sufletele, le otrăvește (DANIELA RAȚIU)

”Tipografic majuscul”, un spectacol de Geanina Cărbunariu, realizat de Teatrul Odeon București, Co-producție DramAcum. Distribuția: Cătălina Mustață, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu.

(Foto: Adrian Pîclișan)

Tipografic majuscul 04_resize

”Aici e Radio Europa Libera”. Subversiv. Filaj. Obiectiv. Urmărirea obiectivului acasă, la școală, pe stradă. Cu cine vorbește. Cum privește. Ce gândește. Mijloace de ascultare a obiectivului. Valorile societății multilateral-dezvoltate trebuie apărate, nici un sacrificiu nu e îndeajuns. Vrem căldură. Vrem hrană. Nu mai vrem cozi. Libertate. Și întotdeauna aceeași stranie senzație de deja vu. Ca și cum toată această re-povestire e ca o pânză de păianjen ce își lasă urma peste oameni, lucruri și sentimente, ca și cum inimile, sufletele nu s-au desprins din capcana fricii, a îndoielii, a golului, angoasei, atomizării, golirii de sens, tenebrele comuniste.

Tipografic majuscul 08_resize

Pânză de păianjen ruptă, încurcată ca o mâzgă lipicioasă. Transparentă. Trebuie să devii conștient de ea, să te extragi și asta e posibil doar dacă ai înțeles Istoria. Frica în comunism ia forma justificării lașității, a oricărei lașități, când sufletele devin precum găurile negre obnubilând totul.

Tipografic majuscul 07_resize

Schizofrenia lașității, tragi-comedia punerii la zid a unui adolescent pentru îndrăzneala/curajul de a scrie cu creta albă pe zid, cu caractere TIPOGRAFIC MAJUSCUL, cuvântul LIBERTATE. Cuvântul declanșator al dezvrăjirii. Cuvântul care sparge carapacea pe care o construiește Frica. Frica roade sufletele, le otrăvește. Fizionomiile încrâncenate, crispate în frică, în contrapunct cu chipul curajului, luminos. Curajul poate fi însă înfrânt de sistem, un sistem monstruos care se întinde ca o pelagră în toate interstițiile corpusului social, schilodind și ucigând.

Tipografic majuscul 05_resize

Justificarea lașității oferă spectacolul grotesc al căderii în păcat. Captivi în închisoarea fricii. Personaje și spectatori trăind același catarsis, purificare, curățire de mâzga fetidă și lipicioasă a fricii.

Tipografic majuscul 01_resizeTipografic majuscul 01_resize

Frica trecând prin suflete ca și un cuțit ascuțit de fiecare dată când aerul era străbătut de zgomotul ca o ghilotină care irumpea din boxe. De fiecare dată inducând în spectatori și actori aceeași presiune a fricii. Presiunea sângelui care duce frica în toate cotloanele ființei. Frica stăpânește totul. Frica e subversivă. Frica anesteziază, iar inima, sufletul devin inerte, scurtcircuitate din când în când de cuvântul LIBERTATE. Cei care asistă la linșarea celui care scrie cuvântul LIBERTATE, eroul-elev, își justifică oratoric frica stând în genunchi. Pentru cel care a gustat LIBERTATEA scriind cu creta albă pe zidurile orașului teatrul post-demascare e o caricatură. Un joc prin care, deși aparent oferă spectacolul reconvertirii, ruptura dintre el și ceilalți prizonieri ai fricii e definitivă. Moartea nu mai sensibilizează pe nimeni. În frică puternic e doar instinctul de autoconservare, lașitatea schimonosește chipuri și sufletele.

Tipografic majuscul 06_resize

Piesa Geaninei Cărbunariu ”TIPOGRAFIC MAJUSCUL”, Teatrul Odeon, ar fi fost inadecvată în Sala Mare a TNT, însă în Sala 2, clădirea din mijlocul parcului băltind în apa ploilor de sfârșit de lume a ultimelor zile, are aerul unei case conspirative, un soi de enclavă post-comunistă, ca un soldat japonez care își trăiește propriul război într-o realitate paralelă închisă etanș. TIPOGRAFIC MAJUSCUL reconstruiește universul fricii. Pregătind spectatorii pentru re-trăirea fricii. Subversivă. Actorii uniformizați în griul comunist al cămășilor, minimalismul scenografiei, coloana sonoră a comunismului cu vocea Dictatorului, Zeul fricii. Nu avem voie să uităm. Uitarea este delete.

 

 

 


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s