Înainte sa mori, trăiești! ( NATALIA RONKOV)

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” prezintă 
”Pisica verde” 
de Elise Wilk, avându-I în distribuție pe: Rareș Andrici, Diana Roman, Mihai Cojocaru, Alexandra Buză, Iulia ciochină, Andrei Cătălin.

”Pisica verde spune povestea a şase adolescenţi dintr-un oraş de provincie şi a unei seri de sâmbătă care le va schimba vieţile pentru totdeauna.
 Lumea lor înseamnă cartierul de blocuri din spatele combinatului, şcoala, primele iubiri şi clubul President, unde merg sâmbătă seara. Dar lumea lor mai înseamnă şi îngeri care beau vodkă, vrăji făcute la miezul nopţii, pisici verzi care apar în mijlocul intersecţiei şi pastile colorate pe care le înghiţi ca să uiţi. Este o lume din care părinţii lipsesc: fie sunt plecaţi la muncă în străinătate, fie n-au timp, fie copiii sunt nevoiţi să joace rolul părinţilor. Toţi adolescenţii din această poveste se refugiază în lumi paralele, care par mult mai frumoase şi mai suportabile decât cea în care trăiesc.
 Pisica verde spune o poveste de dragoste. Ca multe poveşti de dragoste din adolescenţă, e vorba despre o iubire neîmpărtăşită.
 Pisica verde spune o poveste despre o crimă. E o poveste pe care o ştim cu toţii: am citit-o în ziar sau am văzut-o la ştiri. 
În primul rând însă, piesa vorbeşte despre puterea imaginaţiei cea care ne salvează de lumea gri în care trăim”, spune
 Elise Wilk.

Foto: Adrian Pîclișan

pisica verde01_resize

Pisica verde e realitatea adolescentului invizibil, o realitate pe care și-o dorește cu ardoare, de care se agață pentru a supraviețui lumii exterioare. Fiecare din cei șase adolescenți are pisica lui – pastile colorate, vodkă, îngeri – toate menite să asigure o viață paralelă în care iubirea e cea mai puternica forță.

pisica verde05_resize

Rațiunea lăsa loc incantațiilor și nopților petrecute în club. Sunt scene pe care le-ai trăit, le-ai văzut în jur și totuși te doare cruzimea lor. Liceeni lăsați în voia sorții, părinți invizibili, prea ocupați, alcoolici. Și totuți pisica verde va curma durerea și va obloji rănile sufletului. Dacă crezi îndeajuns de mult în ea, pisica verde îți va deveni fidel companion: te va conduce la piață, te va ajuta să faci curat, îți va găsi fata viselor. Impulsurile extinseci devin mai puternice decât trăirea lăuntrică și atunci ai vrea să interiorizezi pe veci fericirea. Durerea se estompează prin ochii pisicii verzi, crima pare un ”must” pentru a-ți păstra balansul.

pisica verde08_resize

Ai vrea să crezi că e doar o poveste, că o să deschizi ochii și o să exclami fericit: ”Ce bine că nouă nu ni se întâmplă!” Te înțeapă pieptul și ți se încleștează pumnii când îți dai seama că poți citești povestea Roxanei în ziar, că o poți vedea la televizor… și nu doar o dată.

pisica verde02_resize

E o piesă care te ține cu cu sufletul la gură și ochii larg deschiși, te absoarbe pentru a te reda realității cu un ultim/prim gând: de a trăi înainte să mori.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s