În pană de cuvinte potrivite (NATALIA RONKOV)

Teatrul Național Timișoara a prezentat joi seara premiera piesei ”Scrisori de dragoste către Salin” de Juan Mayorga, în traducerea Doinei Făgădar. Distribuția îi aduce pe scenă pe Victor Manovici, Damian Oancea și Mălina Manovici, în regia lui Ștefan Iordănescu. Decorul și costumele piesei au fost realizate de Dorothea Iordănescu. Echipa artistică îi cuprinde pe artistul video Lucian Matei, compozitoarea Ildiko Fogarassy și light designer-ul Lucian Moga.

scrisori de dragoste catre stalin 04_resize

Opresiunea naște monștri, ne înnebunește, ne târăște prin praf și noroi, ne suge orice urmă de spirit creator. Mihail Bulgakov se autodistruge într-un joc halucinant care ajunge să îi domine existența. Pot să simt agonia și neputința cum mi se urcă pe picioare, tot mai sus, tot mai sus, până ajunge aproape să-mi paralizeze gândurile. Mă doare carnea de câte ori aud dialogul avut la telefon cu Stalin!

scrisori de dragoste catre stalin 06_resize

Scena aceea inițială, în care tovarășul Iosif Visarionovici dorește o întrevedere personală cu scriitorul Mihail Bulgakov se repetă la nesfârșit, o dată și încă o dată și încă o dată. Când redarea cuvintelor rostite de Stalin nu mai ajunge ca hrană pentru așteptarea unui nou telefon, Mihail invită stafia tovarășului să-i țină companie în existența-i fantasmagorică. Și caută în continuare cuvintele potrivite care l-ar putea salva de această condamnare la moarte în orașul pe care altădată îl iubea.

scrisori de dragoste catre stalin 03_resize

Orice variantă devine insuficient de bună o dată așternută pe hârtie. E nebunie curată să vezi cum se luptă cu sine, cum se cedează, cum își reia lupta. Îmi vine să mă ridic și să-i spun să fugă noaptea peste graniță… doar, doar nu l-or împușca.

scrisori de dragoste catre stalin 02_resize

Toate astea cu 3 zile înainte de votul europarlamentar – n-aș fi băgat de seamă o oarecare paralelă dacă nu prindeam din zbor dialogul altor spectatori, un pic dezamăgiți de prestația domnului Stalin. Mă urmărește un singur gând spre casă: oare astăzi libertatea chiar mai are limite?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s