Despre tutun şi suflet într-un act (LAURA MOISEI)

Festivalul European al Spectacolului Timişoara (FEST) a debutat marţi, 10 iunie 2014, cu spectacolul-concert “Les méfaits du tabac” (“Despre efectul dăunător al tutunului”) prezentat de Théâtre des Bouffes du Nord din Paris. Piesa lui A. P. Cehov a fost pusă în scenă după un concept de Floriane Bonanni, în regia artistică a lui Denis Podalydès. Au răsunat acorduri de Bach, Ceaikovski şi Luciano Berio, iar costumele au fost create de celebrul Christian Lacroix. S-a deschis astfel scena pentru secţiunea europeană din acest an a Festivalului, urmând ca timp de opt zile companii de teatru din diverse ţări să se întreacă în a crea imagini, emoţii şi amintiri.

( Foto: Adrian Pîclișan)

LES MÉFAITS DU TABAC 05_resize

Un act, patru arii muzicale, o oră. Piesa “Les méfaits du tabac” s-a jucat cu minutele, scurtându-le şi prelungindu-le. Teatrul pune măşti şi lui, timpului, se pare. Un îndemn către toţi cei care citesc acest articol: prindeţi-l din urmă, cât se mai poate. Fiecare spectacol din cadrul FEST 2014 este unicat pentru scenele din Timişoara. Repetabil undeva în Europa, desigur, dar nu aici şi acum. Mergeţi la teatru, aduceţi cu voi acasă culorile lui. E început de festival!

LES MÉFAITS DU TABAC 04_resize

“Les méfaits du tabac” a început în bătaia la sincron a unor metronoame. Pe rând s-au făcut auzite o violonistă (Floriane Bonanni), o pianistă (Emmannuelle Swiercz) şi o soprană (Muriel Ferraro). Axul central este monologul personajului Niuhin interpretat de memorabilul Michel Robin.

LES MÉFAITS DU TABAC 03_resize

Avem în faţa ochilor un om îmbătrânit, diminuat, trăind în umbra soţiei lui, dispreţuitoare până la tiranie. Prezenţa ei, deşi doar povestită, este cât se poate de palpabilă – stăpâna teribilă a unei şcoli de muzică la care soţul ei e doar o anexă. Neputincios, neîmplinit ca tată şi soţ, privat până şi de hrană, Niuhin îşi rabdă cu stoicism existenţa, dornic doar de “puţină linişte”, ruptă mereu de veşnicele exerciţii la vioară şi pian. “Tic-tac”-ul metronoamelor a coborât în suflet.

Omul rămas fără umbra lui nu mai e om. Lui Niuhin nu îi mai rămâne nici măcar dreptul de a domina prin statura bărbătească. Într-un joc de lumini, umbra violonistei se înalţă ameninţător deasupra nevolniciei lui, ca într-o scenă horror cu final nerostit. Este un ring al tensiunilor şi aluziilor, totul sub pretextul unei conferinţe ţinute de el despre o temă arbitrară – efectul dăunător al tutunului, care se transformă repede în confesiunea unei vieţi ruinate. Iar pianul din fundal devine tot mai negru.

LES MÉFAITS DU TABAC 02_resize

“Les méfaits du tabac” este un spectacol care surprinde spectatorul obişnuit cu punerile în scenă ale TNT, te scoate din zona de confort. Un teatru meditativ, cu treceri tacticoase spre intermezzo-urile instrumentale, cu acţiune puţină şi implicaţii care sapă adânc. Fără doar şi poate, la ediţia din acest an a Festivalului trebuie să ne aşteptăm să fim surprinşi de emoţii şi stiluri noi de teatru.

A bientôt Paris! – FEST, soyez le bienvenu!

 

Advertisements

One thought on “Despre tutun şi suflet într-un act (LAURA MOISEI)

  1. Pingback: L’inglese vero. Familia ca vizuină de șerpi (LAURA MOISEI) | emotionaltheatral

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s