După Alice suntem noi (VICTOR IG)

Miercuri seara spaniolii de la Grupo Puja! au deschis secțiunea outdoor a Festivalului European al Spectacolului. În fața Teatrului Național, în Piața Victoriei, timișorenii au văzut DO DO LAND, o idee de Martín Herrero, Gastón Iungmann, Sara Serrano, Luciano Trevignani, Cristián Weidmann, după Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll.

Fotografiii: Adrian Pîclișan

Puja 16_resize

Încă de la începutul spectacolului o căutam cu privirea pe Alice, personajul principal. Mi-am zis că sunt aventurile ei exact așa cum le-a imaginat Lewis Carroll acum mai bine de o sută de ani și că trebuie să fie acolo. Nu am dat ea și m-am trezit doar aplaudând la final. Abia atunci am înțeles că Alice sunt eu, la fel ca tipa din dreapta mea care a fumat țigară după țigară sau ca băiatul din spate care și-a strâns în brațe iubita tot timpul spectacolului.

Puja 05_resize

Alice nu exista de fapt pe scenă pentru că A-L-I-C-E suntem noi, cu emoțiile, frustrările, cu barierele care ne țin în fiecare zi de fapt tot mai departe de Țara Minunilor. Acum un secol le impunea eticheta rigidă, aseară, Țara Minunilor a rulat doar pe ecranele telefoanelor celor care au vrut să surprindă fiecare moment din spectacolul DO DO Land.

Puja 06_resize

Cu un titlul inspirat de bâlbâiala lui Lewis Carroll, spectacolul spaniol nu e nici teatru, nici musical, nici dans, nici operă, nici acrobație. Este emoție, una care ajunge la spectatori încă de la primele acorduri de orgă și chitară electrică. Suspendate de o macara la zeci de metri deasupra pământului cele șase personaje îmbrăcate în alb zburdă între cilindri. Plutesc liber în aer, dar sunt totuși captivi, mișcările lor sunt sacadate.

Puja 13_resize

Țara Minunilor a fost mai aproape de noi atunci când deasupra stâlpilor de iluminat din Piața Victorie au alunecat ușor două personaje îmbrăcate în alb. Chiar și cerșetorii care au mers în Piață să facă un ban s-au oprit în loc. Nu în fiecare zi vezi oameni care zboară deasupra capului tău și ce-i drept nu în fiecare zi Țara Minunilor își deschide porțile. I-a mânat parcă vocea cristalină și caldă totodată a sopranei, venită și ea din altă lume.

Puja 07_resize

Regina cărților de joc, personajul memorabil creat de Lewis Carroll, a plutit aseară în aer, sfidând gravitația în fiecare moment , sprijinită pe o spirală roșie. Spirala ca semn al faptului că o lume în orice moment se poate prăbuși și că totul se năruie atunci când încetăm să ne folosim imaginația.

Puja 08_resize

Finalul aduce unul din personaje în timp ce se desprinde de cilindri din aer, iar prăbușirea nu e decât o trezire la realitate. Căderea liberă, atât de bine controlată, e de fapt exilul din Țara Minunilor. Așa cum ne-au arătat artiștii spanioli în Do Do Land nu există limite, libertatea e principala regulă a jocului, iar nouă nu ne rămâne decât să descoperim propriul Do Do Land. Un lucru e cert: e unul din acele locuri în care nu simțim nevoie să dăm check-in.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s