Totul are sens. Trebuie doar să simți (ANGELA NOVĂCESCU)

Dorothea Iordănescu (synth, voce), Alexanru Iovan (sax, synth, voce), SEbastian Hamburger (tobe, sampling), Pop Ljubo (synth) și Lucian Matei (proiecții video) formează grupul Ze Murnau care, vineri seara a prezentat concertul DEMLAZZ, în cadrul FEST-FDR 2014 ( Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești). Conceput ca un proiect de sunet și imagine, Ze Murnau se bazează pe improvizația ambelor elemente și pe sinestezia dintre acestea. Pentru amatorii de etichete, Ze Murnau propune o nouă etichetă muzicală: „mlazz”, o îmbinare a muzicii izvorâte din energia mlaștinilor locale cu elemente de no wave și jazz.

Foto: Adrian Pîclișan

14_resize13_resize

Sunet + imagine + oameni + natură = rețeta spectacolului desfășurat aseară, în aer liber, oferit de proiectul Ze Muranu, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara în cadrul Festivalului European al Spectacolului. Nu am uitat, însă, de ingredientul secret numit „mlazz”. „Mlazz” e o nouă etichetă muzicală propusă de Ze Murnau, o îmbinare a muzicii izvorâte din energia mlaștinilor locale cu elemente de no wave și jazz.

07_resize02_resize

Când am ajuns am făcut o panoramare, cu ochii. Sunt un om care observă și analizează. Cam întuneric în fața Sălii 2 a Teatrului Național din Timișoara și asta mă oprește să observ detaliile. Încep să cred că nu îmi place și caut un loc luminos. Scările! Urc pe scări și văd urme de agitație. Din toate părțile se auzeau voci, șușoteli, râsete. Oameni? Peste 80. După câteva minute trece pe lângă mine, în fugă, Dorothea Ionescu. Cobor. Spectacolul avea să înceapă.

11_resize03_resize

Primele acorduri au oprit vocile, șușotelile, râsetele. Se auzeau doar sunete care, prin vibrațiile lor, te trimiteau de la o stare la alta. La început muzica celor de la Ze Muranu m-a relaxat. Apoi m-a agitat. Ma și bulversat. După care mi-a dat o stare de aprehensiune. Asta poate și din cauza proiecției video care prezenta scene dintr-un film franțuzesc de groază de prin anii `20.

06_resize05_resize

M-am așezat pe trepte de unde ascultam muzica și încercuiam zona cu privirea. Stăteam cu spatele la intrarea din Sala 2. Porneam cu privirea din partea dreaptă, iar în timp ce întorceam capul auzeam sunetele din ce în ce mai tare. Când îmi lipeam privirea de proiecția scenelor din filmul de groază mă blocam. Participam intens la fenomenul artistic. Mă cuprindea procesul de catharsis și sincer, chiar am simțit că îmi purific spiritul.

09_resize01_resize

A trecut o oră. Cum? Nu știu, dar asta e de bine. Timp de o oră s-au născut și au pierit stări de care nu am parte într-o săptămână obișnuită. Și totuși am fost curioasă să știu ce stare i-a cuprins pe cei care au transmis prin muzica lor o multitudine de stări. Așa că m-am dus să aflu. După recital le-am spus să rostească primul cuvânt care le vine în minte și au spus – „mlazzness”, „mlazz”, „drakness” și… „o coală albă”. Are sens! După cum vedeți, pe o coală albă am scris că în drakness, mlazz îți dă o stare mlazness. Totul are sens! Trebuie doar să simți.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s