Nonconformism (OANA-KARINA LUGOJAN)

Luni, în Piața Victoriei Grupo Erro (Brazilia) a prezentat spectacolul GEOGRAFIA INUTIL de Peca Ștefan. LUANA RAITER, SARAH FERREIRA, LUIZ HENRIQUE CUDO, PEDRO BENNATON au asigurat distribuția în regia artistică semnată de PEDRO BENNATON.

Perioada medievală e un context comun de origine atât pentru limba română, cât și pentru cea portugheză, Brazilia și România fiind cele mai îndepărtate – geografic vorbind –  țări latine cu un vocabular comun. Cum Geografia inutil și-a propus să găsească punctele comune între cele două culturi, o privire aruncată asupra practicilor medievale a fost inevitabilă, așa cum a fost și analiza stereotipurilor legate de fiecare dintre ele, așa cum sunt ele exploatate de industria turistică. România e țara gimnasticii și a lui Dracula, frumusețea ascunsă și încă neexplorată a Europei, iar Brazilia este țara fotbalului și a sambei, a plajelor și a fetelor, a violenței și jafului, unde chiar și oamenii săraci sunt întotdeauna fericiți. Plecând de la aceste premise, Geografia Inutil  explorează cu mult umor și cu multă energie relația dintre un bărbat și o femeie care, pornind de la o clădire și de la străzile ce o înconjoară, vor propune schimbări de perspectivă asupra unuia și aceluiași loc. Spectacolul, în care se vorbesc limbi felurile (română, portugheză, franceză, italiană, spaniolă, latină și engleză), reprezintă totodată un gest de adio față de sens și un ironic „bine ai venit” spus aparențelor.

Proiectul a primit premiul Edital Elisabete Anderle 2013, din partea Fundației Culturale Santa Catarina, Guvernul Statului Santa Catarina – Brazilia.

Fotografii Adrian Pîclișan

0701

Nonconformism, dezinhibitii, ritmuri vrajite, urmate de atmosfera lipsita de constrangeri in care ne-au introdus artistii continentului latin. “Geografia inutil”, deci, spectacol care prin expansivitatea sa scoata la suprafata mesaje cu substrat delicat, cum ar fi identitatea, stereotipurille culturale si chiar probleme ale omenirii, mesaje printre care amintim “I need theatre to be a player”, “I need space to be a star” sau “I need money to be a hero”.

0203

Un spectacol surprinzator atat in aparenta, cat si in esenta, atmosfera fiind “intretinuta” de instrumentele muzicale cu care ne-au cantat si ne-au incantat sud americanii.

Asadar, “Goegrafia Inutil… we don’t play, this is not a play, it is a concert, it is a show.

0406

Land that brings identity, cultural constructions or/and inheritance, separated by lines, tracks and frontiers but unified inside the globe. One of the implications of globalization is cultural juxtaposition, where what is true is also false. Geografia Inutil.. aims to look at the emptiness of cultural stereotypes.

The band realeases the Long Play which builds culture and also has its B-side”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s