Un carusel de emoții (MIRELA STOEAC-VLĂDUȚI)

ZIC ZAC de Andrea Gavriliu, regia Andrea Gavriliu, UNATC și Godot Café-Teatru București s-a jucat marți, în ultima zi de FEST – FDR 2014 la Sala 2 din Timișoara, parte din Secțiunea FEST / Performance. Au fost 65 d eminute care i-a adus pe scenă pe ANDREA GAVRILIU (ea), ȘTEFAN LUPU (el) și GABRIEL COSTIN (DJ).

Zic-Zac este un spectacol care transpiră – și la propriu și la figurat – energie explozivă, sexualitate, umor și sensibilitate, care ne învață că dacă ai carte, nu se face primăvară, că „Tăcerea este unul dintre argumentele cele mai greu de combătut”, că „Limba pe români îi încurcă-n gură” și că ne e frică de frică. Așadar, doamnelor și domnilor, dansați!

Fotografii: Adrian Pîclișan

ZIC ZAC 14ZIC ZAC 08

Sincer. Real. Brutal. Suav. Emoțional. “Zic Zac” este un carusel de emoții, o oră de adrenalină pură, la modul artistic. Este ca un dans pe sârmă, un spectacol care te ține într-o stare de imponderabilitate, astfel încât nu știi dacă să râzi sau să plângi, să te încordezi sau să te relaxezi. Nici nu e nevoie să știi, pentru că le simți pe toate. Emoție în stare brută, fără filtre, fără încercări forțate de a fi altceva decât ești la momentul respectiv.

ZIC ZAC 01ZIC ZAC 03

Cu mișcarea scenică de forță a Andreei Gavriliu și a lui Ștefan Lupu, te urci într-un carusel și treci frenetic prin tablourile care se succed în fața ta și, din care, simți la un moment dat că faci parte. Nimic nu e, însă, ales la întâmplare, iar dincolo de senzația de entertainment pe care ți-o dă show-ul e un înțeles tainic pe care îl găsim în fiecare mișcare coregrafico-teatrală.

ZIC ZAC 07ZIC ZAC 13

Momentul de deschidere seamănă cu un ritual de împerechere în care partenerii încearcă să se domine reciproc, iar în spatele lor, impasibil, stabilește ritmul DJ-ul Gabriel Costin, care privește ironic și plictisit aventura ludică ce se desfășoară în fața lui. Dansul se încheie, iar cei doi, el și ea, se așează, din nou, fiecare la masa lui, așteptând ca DJ-ul să dea din nou tonul. Când acest lucru nu se întâmplă, cei doi își dau seama că, pentru a avea ceea ce-și doresc, trebuie să plătească și, astfel, muzica, într-un ritm alert, le pune corpurile în mișcare.

ZIC ZAC 16ZIC ZAC 11

Scenă după scenă, asistăm la tablouri care ne trezesc amintiri – din copilărie, când la radio auzim inconfundabilele cote ale apelor în franceză, un telefon care are ca ton de apel “hit-ul” nunților din ultimii ani – Pinguinul, o piesă de Queen. Executate cu o precizie uimitoare, mișcările de dans ale Andreei Gavriliu sunt aproape hipnotice, ba sacadate, ba unduitoare, ba copilărești, ba feminine. Momentul solo de rap al lui Ștefan Lupu, care se transformă la un moment dat într-un duet cu o cravată este interpretat excelent.

ZIC ZAC 05ZIC ZAC 12

Zic. Zac. Când unul zice, celălalt zace. Vorbesc, dar nu comunică. ”Tăcerea este unul din argumentele cele mai greu de combătut”, ”Limba pe români îi încurcă-n gură”, jocuri de cuvinte, proverbe încrucișate, toate construite ca să readucă publicul la tăcerea meditativă care urmează hohotelor de râs și extazului produs de momentele intense de dans.

ZIC ZAC 16ZIC ZAC 09

Spectacolul “Zic Zac”, cu Andrea Gavriliu, “rezemată de Ștefan Lupu”, cu Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Gabriel Costin, sub scenografia Andreei Săndulescu și a asistentului scenografic Alexandru Petre, a încununat seria de spectacole de dramaturgie autohtonă contemporană din cadrul FEST-FDR, într-o notă de exaltare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s