Dubii şi incertitudini. Inteligenţă şi prostie (OANA-KARINA LUGOJAN)

Spectacolul ”M-am hotărât să devin prost” este jucat la naționalul timișorean de stagiunea trecută. Distribuția: CĂLIN STANCIU JR., VICTORIA RUSU, VICTOR MANOVICI, MĂLINA MANOVICI, ALINA CHELBA. Scenografia – RODICA ARGHIR. Muzica – BOBO BURLĂCIANU. Video – LUCIAN MATEI. Regia artistică – ANTONELLA CORNICI. ( Fotografii: Adrian Pâclișan / TNTm)

prost

”M-am hotărât să devin prost” este, dincolo de aspectul autobiografic, o întâlnire fascinantă cu psihicul uman. Antoine, 25 de ani, geniu se simte exclus din lumea contemporană de însăși inteligența lui. Deprimat și singur, încearcă diferite metode să devină mai prost, mai aproape de semenii lui, cu alte cuvinte.

m-am-hotarat-sa-devin-prost

Martin Page (1975), scriitor francez, a devenit un nume de referință în literatură odată cu publicarea romanului său de debut, ”M-am hotărât să devin prost”, publicat în 2001 și tradus rapid în 24 de limbi.

m-am hotarat sa devin prost tnt 3

“Gândim prea mult şi simţim prea puţin”, spunea Charlie Chaplin.

malina-manovici-teatrul-national-timisoara

“M-am hotărât să devin prost”, spectacol de un umor irezistibil, tratează un subiect delicat  într-o manieră tragico-comică desăvârşită. Se pun în balanţă noţiuni existenţiale precum “raţiune/emoţii”, dar mai ales “prost fericit/ intelligent predispus tristeţii”, toate acestea fiind învaluite şi mai ales “îndulcite” de umorul ingenios zugrăvit.

m-am_hotarat_sa_devin_prost

…Probabil una dintre aceste dileme îl frământau şi pe Antoine, un tânăr în vârstă de 25 de ani conştient de inteligenţa sa, dar în aceeaşi măsura stingherit de aceasta.

De aici, evoluţia sau mai bine zis, „involuţia” protagonistului esta una evidentă, acesta ajungând la concluzia că a deveni prost este cea mai înţeleaptă decizie.

Aşadar, paradoxal, el se foloseşte de toată inteligenţa cu care este înzestrat, în „procesul” de a ajunge prost şi de a încerca să se integreze în lumea de care simte că nu aparţine.

M-am-hotarat-sa-devin-prost-3-Copy

Caută, deci, o identificare într-un univers total străin lui şi sufletului , dar mai ales conştiinţei sale, care îi are la bază inteligenţa sa, cu mult superioară mediei.

Personajul se confruntă cu o serie de îndoieli, tipice unui individ cu un potenţial intelectual ridicat, total opuse mediocrităţii si prostiei, unde există doar certitudini, şi niciodată dubii.

Dificultatea sa nu constă în faptul că e înconjurat de oameni proşti, ci în faptul că nu reuşeşte să se integreze în mediul lor, a unor oameni superficiali, uşor influenţabili, ceea ce duc la o stare de tulburare excesiva a personajului. De aici, situaţiile cu care se confruntă şi totodată greutăţile întâmpinate în „demersul” său spre a fi prost, duc către o stare de amuzament general.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s