Delicat ( VICTOR IG)

Spectacolul Nopți albe a avut premiera pe scena mare a Teatrului Național din Timișoara. Regia semnată de Stefano de Luca i-a adus în fața publicului timișorean pe actorii Mădălina Ghițescu Petre, Călin Stanciu Jr, Matei Chioariu, Andrea Tokai și Mirela Puia. Scenografia îi aparține Lindei Riccardi, iar light designul poartă semnătura lui Lucian Moga. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)

nopti albe ... avampremiera .. aplauze 18_resize

Nopțile albe sunt patru la număr,fiecare din ele marcând întâlnirea dintre el și ea. Un “el” timid și însingurat, captiv în propriul univers și o tânără sensibilă care nu își dorește nimic mai mult decât să evadeze din lumea ei permanent controlată de o bunică dominatoare. Povestea din fiecare noapte albă se țese pe străzile Sankt Petersburgului, la granița dintre vis și realitate, dintre ceea ce personajele sunt și își doresc să fie de fapt.

nopti albe ... avampremiera .. aplauze 13_resize

Atunci când o scapă pe Nastenka din mâinile unui răufăcător, tânărul însingurat îi propune să o conducă acasă. Nastenka nu ezită, așa că drumul spre casă se transformă repede într-o adevărată ședință de terapie, iar ea – în prima femeie în fața căreia el își deschide vreodată sufletul. Nasteka îl ascultă, cerându-i însă să nu se îndrăgostească și află ca el a trăit singur fără nicio poveste la fel ca o broască țestoasă ori ca un pisoi speriat. Îi e greu să spună ceea ce are pe inimă. În fiecare din cele patru nopți albe însă ajunge să își deschidă tot mai mult sufletul pentru ca în final să îi poată spune “te iubesc”.

nopti albe ... avampremiera .. aplauze 17_resize

Nici Nastenka nu e fericită. Trăiește într-o casă cu mezanin alături de o bunică oarbă și o servitoare surdă. O bunică ancorată în trecut pentru care nimic nu mai e ca pe vremea ei, astfel că Nastenka se îndrăgostește de chiriașul venit să locuiască la mezanin care pleacă apoi pentru un an la Moscova. Toate discuțiile ei cu tânărul însingurat din nopțile albe îl au de fapt în prim plan pe el chiriașul care a părăsit-o.

nopti albe ... avampremiera .. aplauze 10_resize

Nopțile albe sunt lecții simple despre iubire, evadarea și cufundarea în vis, despre întâlnirea și despărțire dintre doi oameni într-o lumea în care niciun fir roșu nu separă visul de realitate, drept dovadă că nici firul de ață cu care Nastenka a fost legată de bunica ei nu a rezistat.

Spectacolul Nopți albe este adaptarea unuia dintre romanele de început ale lui F.M. Dostoievski.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s