“Gaiţele” – un clasic cu operaţii estetice (LAURA MOISEI)

Ani la rând, ca spectatori ai pieselor televizate, ne-am obişnuit cu aceeaşi flaşnetă aurită cu monosonor când vine vorba despre Gaiţele”. Ei bine, e timpul pentru o pagină nouă de istorie teatrală. La Teatrul Naţional Timişoara se joacă celebra piesă Gaiţele” (“Cuibul de viespi”) de Alexandru Kiriţescu dintr-un unghi de vedere proaspăt, dat de regia lui Ion-Ardeal Ieremia şi de interpretarea suitei de actori printre care trioul Isabela Neamţu, Alina Ilea şi Claudia Ieremia (Aneta – Zoia – Lena). Marile note ale textului original – meditaţia despre moarte, cinismul, râsul exploziv – transpar prin toţi porii acestui spectacol inedit, care lasă loc şi unui unghi propriu de abordare, plin de culoare şi tinereţe.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

GAITELE01

Ştergeţi-vă tălpile pantofilor de praful de afară, trageţi aer în piept şi daţi uitării tot ceea ce vi s-a amprentat mental de-a lungul timpului despre “Gaiţele” atunci când intraţi în sala TNT. Veţi face asta oricum, chiar şi fără vreo pregătire în prealabil, de cum începe spectacolul pus în scenă de artiştii timişoreni. Vă pot spune sincer, astfel mi s-a întâmplat mie, şi mă simt recunoscătoare pentru această schimbare de viziune. Această punere în scenă respectă textul clasic, dar îl condimentează delicios.

GAITELE39

Ce e nou? În primul rând, discursul despre îmbătrânire. “Gaiţele” de la Timişoara sunt “trei femei care suferă un proces de întinerire – proces ce rămâne, însă, doar în exterior. O dată ce în casa lor intră un bărbat tânăr, Mircea, ele realizează brusc că au îmbătrânit. Acum sunt motivate să schimbe ceva, de aici operaţiile estetice”, spune actriţa Isabela Neamţu care o întruchipează pe Aneta, într-un interviu realizat de Geanina Jinaru Doboş. “Operaţiile estetice sunt o cale spre tinereţea veşnică”, adaugă râzând şi Alina Ilea (Zoia) în acelaşi interviu. Aşadar, doamnelor şi domnilor, pregătiţi-vă să aflaţi câte ceva despre viaţă prin intermediul unor panorame pe cât de groteşti pe atât de contemporane, construite cu grijă de unele dintre cele mai bune nume ale scenei timişorene.

GAITELE05GAITELE23

O altă surpriză a acestei interpretări este dramatismul momentelor-cheie. Scene suprarealiste de poveste în poveste, în care treci de la un registru emoţional la altul în mai puţin de un minut, sunt parte din personalitatea teatrului timişorean, unde nimeni nu se teme să facă artă în toate sensurile cuvântului.

Ţaţo, trece moarta!

Spectacolul TNT este şi o comedie spumoasă cu personaje tipice şi atipice care îşi desfăşoară o panoplie irezistibilă de replici legendare. Din cele pe care le ţii minte o viaţă şi le tot rosteşti în momente potrivite.

În acest spectacol găseşti însă mai mult decât “satiră socială”, “comedie de moravuri” şi toate celelalte etichete puse pe fruntea acestei piese de exegeza plină de zel a epocii trecute. Scopul nu este doar să râdem, ci să ni se reveleze o lume, veninoasă şi primitivă în manifestările ei dar, mai presus de toate, vie. Din întreaga partitură transpare o abordare plină de înţelegere a actorului faţă de personajul său şi dorinţa de a ne face şi pe noi, spectatorii, să îi pătrundem motivaţiile ascunse în cel mai tainic resort al umanităţii sale.

GAITELE35GAITELE84

Gaiţele sunt veninoase faţă de cei din jur, dar în cele din urmă inocente. Moartea e implacabilă, doar felul în care alegi să faci umbră pământului până când soseşte clipa este la alegere. Cinismul simpatic al personajelor din “Gaiţele” este un semnal înspre cer sau pământ cum că suntem încă pe aici, că ne bucurăm de fiecare moment care ni s-a acordat şi că nu ne vom da bătuţi cu una cu două. Voilà!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s