Foarte adânc (NATALIA RONKOV)

Actrița Anca Hanu de la Teatrul Național Cluj, joacă în spectacolul Amalia respiră adânc de Alina Nelega, prezentat, duminică, în sala Studio Uțu a Naționalului timișorean, în cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

AMALIA RESPIRA ADANC 01_resize   AMALIA RESPIRA ADANC 03_resize

Amalia respiră adânc şi face exerciţii pentru a se alătura îngerilor. Prinsă în coşmarul vieţii comuniste, Amalia îmi aduce cu uşurinţă aminte de mama – mama care făcea kilometri întregi în spatele căruţei, mama care-şi pâra sora mai mare când apuca, mama care a stat la cozi interminabile pentru o pâine şi un kilogram de zahăr, mama care a trăit o jumătate de viaţă în frică, prizonieră în propria-i ţară minunată. Respir cât mai încet, să nu cumva să mi se scurgă clipa de viaţă pe care, spre deosebire de majoritatea generaţiei trecute, o pot trăi cu ochii larg deschişi, cu mâinile descătuşate de lipsuri, cu inima caldă.

AMALIA RESPIRA ADANC 08_resize   AMALIA RESPIRA ADANC 02_resize

Şi îţi mulţumesc, Doamne, pentru că mi-ai dat aripi şi un cer liber pe care să zbor!

AMALIA RESPIRA ADANC 07_resize   AMALIA RESPIRA ADANC 06_resize

Monologul Amaliei este viu, plin de pasiune, ironii şi umor, te îmbie parcă să-i răspunzi, să te întorci cu privirea în zare când îşi caută cu disperare fratele fugit în lume, să te grăbeşti către uşa deschisă salvator în ultima scenă. Eşti constant prins între umorul negru al epocii de aur şi mulţumirea că s-a terminat. Nu vreau sa mă gândesc cum ar fi fost să am o purcică drept animal de companie pe motiv că pisicile şi câinii erau interzişi la bloc, nu vreau să mă apăr de bang-bangul revoluţiei, să rămân singură într-o lume poate mai bună, dar pe care n-o recunosc.

AMALIA RESPIRA ADANC 04_resize   AMALIA RESPIRA ADANC 05_resize

Astăzi, Amalia este accidentul care te face să-ţi revezi viaţa într-o clipă, îţi decuplează centura de siguranţă şi te forţează să te decizi dacă trăieşti sau visezi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s