În căutarea fericirii (NATALIA RONKOV)

Spectacolul Mobilă și durere după Teodor Mazilu, în regia lui Victor Ioan Frunză, realizat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, București, a fost prezentat luni, 20 aprilie, în Sala 2 a Naționalului timișorean în cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

MOBILĂ ȘI DURERE 09   MOBILĂ ȘI DURERE 07

Cine ar fi crezut că poate să încapă atâta durere într-un dulap? Stau cu privirea ațintită pe bumbul de lemn de la ușa dulapului de lemn masiv din garderobă și nu-ndrăznesc să o deschid. Dacă-mi pică Paul cu tot cu boala lui enervantă la picioare? Ce haine aș mai putea să-mi aleg apoi din locul de odihnă al unui muribund? Și imaginea contează! Știe până și Lizica. Așa că mă hotărăsc să port pantaloni azi – stocați în partea din dreapta de sus a dulapului, fără nici un pericol anume, încărcați doar de câteva amintiri sentimentale din perioada în care mai ascundeam acolo câte un pachet de țigări șterpelit de la tata. E frig, însă paltonul mă lasă și mai rece când întind mâna să-l trag din dulap: e o vijelie ce vine din fundul întunecos și te cheamă să i te alături într-un afară necunoscut. Ramân cu mușchii încleștați în fața dulapului, privindu-mă în oglindă, cu gândul la deminitate, suferință și fericire indusă.

MOBILĂ ȘI DURERE 06   MOBILĂ ȘI DURERE 05

Încep să râd de Sile, de prostia și imoralitea-i caracteristice, lucuri de care însă nu-și dă seama, orbit fiind să-și păstreze sutele în buzunar și să-și găsească fericirea acceptată social. E comic penibilul în care personajul se afundă, incapabil să-și recunoască limitele atât la lucru, cât și în viața personală.

MOBILĂ ȘI DURERE 04   MOBILĂ ȘI DURERE 02

Mobilă și durere e un spectacol despre ce nu vrei să fii. Toate personajele își schingiuiesc sufletele, își amputează iubirea de dragul răzbunării ori de foamea pentru putere și bani, se complac în situații dureroase pentru a-și demonstra statutul social, promovează falsitatea la nivel de originalitate, se îmbată cu laude de la angajați plătiți să le fie loiali.

MOBILĂ ȘI DURERE 01   MOBILĂ ȘI DURERE 08

Până la urmă, nici măcar moartea nu reușește să aducă o oarecare ordine în lumea lor nebună. Paul e ”răstignit pe cruce”, Urecheatul se sinucide neobservat, iar restul personajelor își continuă dansul în care erau angrenate de la început.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s