Joy to the world! (ADELA ARDEREANU)

Spectacolul Produse domestice de Xandra Popescu, în regia Ioanei Păun, a fost prezentat, luna trecută, în cadrul secțiunii FDR a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești. Spectacolul s-a jucat la casa Armatei, pe 22 aprilie. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

PRODUSE DOMESTICE 05_resize   PRODUSE DOMESTICE 01_resize

Câte emoţii îţi pot stârni doua actriţe, doi muzicieni, un stand ambulant colorat și mult orez?

Întâi, curiozitate: un mare cort negru, în interiorul unei săli, fără decor, doar lumini şi muzică. Apoi confuzie: o solistă acompaniată de un chitarist, ah, e concert? Chiar şi amuzament: ce ţi-e şi cu working moms-urile astea, le-ar vrea pe toate.

PRODUSE DOMESTICE 04_resize   PRODUSE DOMESTICE 03_resize

Dar cel mai mult, Joy. Ca în titlu. Numai că nu bucurie, pentru ca Joy, bona filipineză imigrantă în România, deşi se dă lumii cu totul, oferindu-şi atenţia, profesionalismul, chiar şi abilităţile de menajeră – ce nu sunt trecute în contract, nu primeşte la schimb decât hărţuire de toate felurile. Imediat a urmat revolta: da, a mâncat caviar şi paste cu trufe în vacanţele familiei, dar Joy, cu numele pronunţat de stapânul casei ca ziua a patra a săptămânii, este tratată ca un obiect, de la care se aşteaptă să nu îi fie dor de propriul copil şi mai ales să nu denunţe tentativa de viol. E înşelată şi ameninţată, dependentă de proprii agresori. Tot mai apăsător, tristeţe: Joy e un produs domestic.

PRODUSE DOMESTICE 07_resize   PRODUSE DOMESTICE 06_resize

La final, un soi de speranţă, chiar dacă avionul o duce pe Joy înapoi in Filipine fără ca ea să fi dat în judecată familia-gazdă. Povestea ei e reală. A fost auzită, investigată, scrisă, a devenit piesă de teatru și ulterior spectacol. Iar acum  povestea lui Joy a fost văzută şi la Timişoara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s