New York! (NATALIA RONKOV)

Teatrul Odeon din București a prezentat miercuri, 22 aprilie, de la ora 19,00, la sala 2, spectacolul Viză de clown, de Saviana Stănescu, în regia lui Alexandru Mihail, în cadrul secțiunii FDR a FEST – FDR. (Fotografii: Adrian Pîclișan)

VIZĂ DE CLOWN 08   VIZĂ DE CLOWN 07

Iubesc New-York-ul! Sau cel puţin tot ce am văzut prin filme şi ce am auzit de la prieteni despre New-York… Acolo, visul american e mai dulce decât gogoşile de la Starbucks şi te costa un suflet. E visul pe care-l visezi cu ochii deschişi, iar o dată ce te relaxezi şi-i închizi, visul se transformă într-un coşmar cu vize false şi urmăriri federale. Doar un clown de profesie ar putea să găsescă partea comică a coşmarului şi să lucreze pe brânci să înveselească progeniturile adunate în coadă la McDonald’s.

VIZĂ DE CLOWN 06   VIZĂ DE CLOWN 05

Amorul şi iubirea de viză se întrepătrund, iar personajele atârnă ba într-o parte, ba în cealaltă, până ajung să le piardă pe amândouă. New-York-ul te îmbată, caută să te înghită, să-ţi demoleze crezurile pe care le-ai adus de acasă. Imaginea contează, conţinutul lipseşte. Speech-urile motivaţionale în oglindă fac parte din rutina zilnică a imigranţilor cu green card, parte a noii lor identităţi americane cumpărată în rate. Contrar așteptărilor, Nadia reuşeşte să-şi găsească echilibrul într-un cartier latin alături de un soţ verde şi plin de umor, într-o ţară în care oamenii nu sunt prea trişti să râdă.

VIZĂ DE CLOWN 04   VIZĂ DE CLOWN 03

Condamnat la clişeu, visul american se dovedeşte a fi în continuare o inspraţie pentru cei care fug de acasă în căutarea unei vieţi mai bune. Nadia şi Borat caută fericirea chiar şi sub ameninţarea deportării, pentru că, nu-i aşa, e dreptul lor. Ei refuză să cedeze în faţa legii şi luptă cu preţul libertăţii lor pentru lucrurile în care cred… cum aş face şi eu de altfel.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s