Francezii astia… (RALUCA FAUR)

FUNAMBUS, spectacolul  francezilor de la Underclouds Cie a fost al doilea eveniment outdoor programat în această a  doua etapă a FEST-FDR. Un performance de teatru- circ care s-a jucat joi și vineri în fața a mii de timișoreni. (Fotografii: Adrian Pîclișan)

Francezii astia… Fac spectacol. O echilibristica dubioasa si captivanta intre poem si filozofie, teatru si film. El si ea. O sarma intinsa intre doua singuratati, iluminate de cate un felinar. Doua extreme. Doi poli care se atrag. Se resping. Se plimba inainte si inapoi. Danseaza flamenco pe sarma? Se completeaza. Se mangaie. Se resping.

FUNAMBUS 19_resize  FUNAMBUS 18_resize

In intunericul dens din Piata Operei, autobuzul jigarit pe care l-am ocolit azi dup-amiaza s-a transformat in vehiculul unei povesti care ma tine cu ochii bine fixati si gura intredeschisa. Lumini, artificii, foc si apa. clipuri din filme, efecte sonore, muzica live puncteaza detaliile, brusc erupe in difuzoare,…Dj-ul mixeaza frenetic pe locul soferului in autobuzul in miscare.

FUNAMBUS 17_resize  FUNAMBUS 16_resize

Sunt pasionali, sunt sinceri, sunt provocatori, sunt zgomotosi. Sunt artisti ce devin arhetipuri. Te poti proiecta pe tine insuti acolo, legatura lor devine semnificativa in propria ta interpretare. Sus-jos, sincronizati, tensionati…relatia renaste parca mai luminoasa dupa cate un hop. Sus. Jos. Lumea se zguduie, se intoarce cu fundul spre cer. (Alti doi artisti, umbre in intuneric le arunca o lumina, trag o sfoara colorata, subliniaza cate un moment.) Oau! acum 2-3 minute mergeau in varful picioarelor pe sarma, impreuna. Cum a ajuns ea pe umerii lui? Respiratie oprita o secunda.

FUNAMBUS 15_resize  FUNAMBUS 14_resize

Ea a coborat, a iesit din prim planul povestii si sta ca o sirena la prora funambusului in miscare. El a ramas fata in fata cu el insusi. Lupta. Canta. Fado tanguit la inaltime. E un tremur deasupra noastra.

FUNAMBUS 13_resize  FUNAMBUS 12_resize

“Cat-mai-e?”sopteste o fata din public.”mai e 15 minute” ii raspunde cel intrebat, cu ochii spre vehiculul oniric. Detalii temporale nu mai au sens. Am iesit din timpul profan. Eu, cel putin, sunt in atemporalul personal, sau- daca e sa ma iau dupa Jung si Eliade- e totusi colectiv. Plin de simboluri primordiale: apa si focul, el si ea, Eros si Thanatos, pendularea intre extreme, cautarea echilibrului…

Poc! in difuzoare. Si o intoarcere pe varful degetelor. Acrobatilor cum de nu le tremura pasii pe sarma? Bum-bum! Basii sau inima?

FUNAMBUS 07_resize  FUNAMBUS 05_resize

Nimic nu e crutat. Emotiile oscileaza, senzatiile te invadeaza prin toate portile. In timp ce privirea ti-e prinsa de imagini cinematografice si miscari abile, in ureche iti toarce constant motorul Funambusului…

FUNAMBUS 03_resize  FUNAMBUS 04_resize

Chiar si dupa o ora, publicul e atent. Unora ne scapa vocalele A si U, altii am ramas cu cate un O inmarmurit pe buze. Se pricep sa iti fure privirile, sa te tina in poveste, sa te puna pe ganduri. In seara asta au cam intins coarda. Francezii astia…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s