Fu(nambus)lminant (ADINA BORCAN)

Underclouds Cie – Fabrique d’Utopie Nomade et Artistique Métamorphosée en Bus à Usage Spectaculaire. La compagnie Underclouds élabore un vocabulaire imagé à partir de la figure du funambule. C’est autour de la marche sur fil de fer à plus ou moins grande hauteur qu’ils déclinent leurs spectacles, performances, collaborations … sur le fil du rasoir, au bord de l’abîme et si proche de l’envol. Le «Funambus», le spectacle presenté a Timisoara, est un bus en mouvement qui danse, respire… Un interview avec Phil Von, qui signe la création et l’interprétation musicale. (PHOTOS: ADRIAN PÎCLIȘAN / TNTm)

***

Fabrica de utopie nomada și artistică metamorfozată în autobuz cu folosință spectaculară. Compania Underclouds elaborează un vocabular imaginar care se bazează pe ideea de „funambule” (care derivă din latină, de la “funis” – coardă și “ambulare” – a se plimba). Spectacolele se bazează pe mersul pe un fir de fier, la o mai mică sau mai mare înălțime, pe marginea prăpastiei și atât de aproape de zbor. “Funambus”, spectacolul prezentat la Timișoara, este un autobuz în mișcare care dansează și respiră… Un interviu cu Phil Von, compozitor, interpret, performer. ( FOTOGRAFII: ADRIAN PÎCLIȘAN / TNTm)

FUNAMBUS 05_resize FUNAMBUS 03_resize

On commence avec une définition. Peur

Peur… aaa… perte de la confiance.

Et ça n’arrive jamais quand vous êtes là, haut?

La confiance on ne la perd pas, la confiance avec l’autre, mais parfois avec le vent, la pluie, donc en fait n’est pas un problème humain, c’est un problème qui peut venir de l’extérieur, des conditions techniques, météorologiques, mais pas entre nous, la confiance entre nous est toujours là.

FUNAMBUS 06_resize FUNAMBUS 12_resize

Qui est votre ennemie, comme artiste?

Son ego. Il faut jamais penser à paraître le plus important. Quand on fait notre travail c’est d’être dans le temps présent, avec soi même et avec les autres, et jamais paraître seulement a cause du regard du public. Donc l’ennemie c’est «le paraître». Si tu es conscient de ton image vis-à-vis des gens et si tu joues avec ça c’est dangereux. Il faut jamais penser à ça.

FUNAMBUS 02_resize FUNAMBUS 11_resize

Et si ça arrive?

On est faux. On se sent mal. Ce n’est pas bien pour l’acteur, le performeur, de vouloir montrer quelque chose.

Mais si vous ne montrez pas, le public ne reçoit pas ce qu’il attend

Oui, mais il y a le côté démonstration. Ce qu’on fait c’est de projeter l’énergie de ce qu’on a créer ensemble. La première chose pour nous c’est d’être en face avec l’histoire qu’on a écrit ensemble, d’être en face avec nos personnages et de raconter cette histoire sans faire des démonstrations.

FUNAMBUS 04_resize FUNAMBUS 10_resize

Quand vous etes là sur le câble, vous sentez les émotions, les sentiments des gens en public?
Il faut être très concentrer, soi-même, très centré, le centre est important. Comme une méditation, il faut être fixé sur l’objectif et jamais penser à ce qui se passe autour de soi, seulement être conscient de l’action théâtrale mais pas de ce qui se passe avec le public.

Il y a parfois des accidents, ça veut dire des malentendus, entre vous et le public?
Ce spectacle est bifrontal, un regarde de deux cotés et, normalement, si les gens se placent bien ils ont une vision complète de ce qui se passe. Le problème c’est qu’on a joué dans des lieux ou on a eu trop de public, et là le public est mécontent parce qu’il n’a pas pu vraiment avoir une vision totale, mais ça c’est un problème d’organisateur. Par exemple si tu vois le spectacle sans la vidéo c’est dommage.

FUNAMBUS 13_resize FUNAMBUS 14_resize

Vous avez dans le spectale du feu, de l’eau, la vidéo. Il y a des éléments qui manquent?
On a aussi l’air, vent, parfois neige, c’est très aérien, on pourrait dire que c’est la terre qui nous manque, mais ça c’est le poids du bus, la masse du bus représente l’element terrestre. Quand tu marches sur un fil c’est le desire d’aller vers le ciel, peut-être de toucher le ciel mais dans le même temps c’est impossible… et d’ici la frustration.

On a commencé avec une définition, on va finir avec une autre: émotion

Personellement, en tant que performeur, l’émotion c’est une sorte de grâce… c’est presque spirituel en fait. On a l’impression d’être presque en transe et dans le même temps totalement en contrôle des événements de tout le spectacle. Ca existe on flamenco et dans la musique arabe il y a aussi un terme, Tarak. On sait jamais si on va avoir cette émotion-là dans un spectacle. Peut-être dans dix spectacles on l’aura une fois. Parce qu’il faut qu’il y a un moment de grace, sentir qu’on metrise complètement la technique, le jeu, tout ce qu’on a préparé et dans le même temps être en transe, devenir un peu… surconscient. C’est très etrange cet état-là parce que normalement quand tu contrôles les choses tu ne peux pas être dans cet état spirituel.

FUNAMBUS 19_resize FUNAMBUS 18_resize

Începem cu o definiție. Frică

Frica… aaa … pierderea încrederii.

Și se întâmplă atunci când ești acolo, sus?

Nu ne pierdem niciodată încrederea unul în altul, dar, uneori, în vânt, în ploaie. De fapt nu este o problemă umană, este o problemă care poate veni din exterior, condițiile tehnice, meteorologice, dar nu între noi, încrederea dintre noi este întotdeauna acolo.

FUNAMBUS 15_resize FUNAMBUS 16_resize

Cine este dușmanul tău ca artist?

Ego-ul. Artistul nu trebuie să se gândeasca niciodată să pară cel mai important. Când ne facem treaba ne-o facem în prezent, cu sine și cu ceilalți, și nu din cauza publicului. Deci, inamicul este “aspectul”. Dacă ești conștient de imaginea ta vizavi de oamenii din public și dacă te joci cu asta e periculos. Noi nu trebuie să ne gândim la asta.

Și dacă se întâmplă?

Este greșit. Este rău. Dorința de a demonstra ceva nu este bună pentru actor, pentru interpret.

FUNAMBUS 17_resize FUNAMBUS 09_resize

Dar, dacă artistul nu arată, nu demonstrează, publicul nu primește ceea ce așteaptă

Da, dar există partea de demonstrație. Ceea ce facem este de a proiecta energia a ceea ce creăm împreună. Prioritar pentru noi este de a ieși în față cu povestea pe care am scris-o împreună, cu personajele noastre și de a spune această poveste fără demonstrații.

Când ești acolo pe cablu, simți emoțiile, sentimentele publicului?

Trebuie să fim foarte concentrați, să fim noi înșine, foarte centrați, centrul este important. Ca într-o meditație, trebuie să fim atașați la obiectiv și să nu se gândim la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să fim doar conștienți de acțiunea teatrală, dar nu de ceea ce se întâmplă cu publicul.

FUNAMBUS 08_resize FUNAMBUS 07_resize

Se întâmplă uneori accidente, adica neînțelegeri între tine și public?

Acest spectacol este bifrontal, o privire de ambele părți și, în mod normal, dacă oamenii sunt bine plasați au o imagine completă a ceea ce se întâmplă. Problema este că am jucat în locuri unde am avut prea mult public, iar publicul este nemulțumit pentru că nu a putut avea într-adevăr o vedere completă, dar asta este problema organizatorului. De exemplu, dacă vedeți spectacolul fără video este păcat.

Aveți în spectacol foc, apă, video. Există elemente care lipsesc?

Avem, de asemenea, aer, vânt și uneori zăpadă, e foarte aerian, se poate spune că pământul este cel care ne lipsește, dar el e reprezentat de greutatea autobuzului, masa lui reprezintă elementul Pământ. Când mergi pe un fir simți dorința de a merge către cer, să atingi cerul, dar, în același timp, este imposibil … și de aici frustrarea.

FUNAMBUS 01_resize FUNAMBUS 02_resize

Am început cu o definiție, vom termina cu alta: emoție

Personal, ca interpret, cred că emoția este un fel de har… e aproape spiritual, de fapt. Ai impresia de a fi aproape în transă, și, în același timp, de a controla în totalitate evenimentele din spectacol. Există și în flamenco ceva asemanator și în muzica arabă există sub termenul „Tarak”. Nu știi niciodata daca vei avea această emoție într-un spectacol. Poate o dată la zece spectacole. Este necesar să existe un moment de har, să simțim că controlăm tehnica, jocul, tot ce am pregătit și, în același timp, să fii în transă, să devii puțin… deasupra constiinței. Este foarte ciudată această stare deoarece, în mod normal, atunci când controlezi lucrurile nu poți fi în această stare spirituală.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s