La Fabrica de bere, “boborul” e răzbunat (LAURA MOISEI)

În iunie 2015, Teatrul Național din Timișoara mută spectacolul în berărie – că doar e căldură mare, monșer! Punerea în scenă a clasicei nuvele caragielene “Boborul”, în regia lui Sabin Popescu și pe vers de cântec scris de Șerban Foarță, e o satiră cu scârț ce se vizionează obligatoriu cu mici și bere în față. Și cu câte o răsucire de mustață, dacă doriți, stimabililor.(Fotografii: Adrina Pîclișan / TNTm)

Distribuția:
Al. Candiano-Popescu BOGDAN SPIRIDON
Al. Popescu-Camiano VALENTIN IVANCIUC
Stan Popescu zis Galibardu NICOLAE PÂRVULESCU
Guţă Popescu-Ioneşti CĂLIN IONESCU
Niţă Popescu DORU IOSIF
Popa Nae Popescu CONSTANTIN TOVARNIȚCHI
Copistul ROMEO IOAN
August Gorjan, maior FLORIN RUICU
Miţa Baston, telegrafistă LAURA AVARVARI
Trei bucătari IONUȚ IOVA • RAUL LĂZĂRESCU • ȘTEFAN ROMAN

scenografia ZSOLT FEHERVÁRI
video design LUCIAN MATEI
light design FLORIAN PUTERE
muzica ILIE STEPAN
coregrafia ALIN RADU

Regia artistică SABIN POPESCU

BOBORUL47_resize BOBORUL68_resize

Găzduiți de Fabrica de bere Timișoreana, nu e greu să ne imaginăm că suntem tocmai în 1870 și participăm la complotul comic al ploieștenilor care urmăreau să-l răstoarne de la tron pe regele Carol I.

El discorso del generale Garibaldi printre halbe de bere și mici cu muștar. Hotel Călugărul din Pitești, transpus pe linia tramvaiului 4. Nu vedem absolut nimic disonant, în fond, în punerea în scenă a acestei celebre pagini satirice caragielene. Nenea Iancu s-ar simți probabil în elementul său la Fabrica de bere Timișoreana, dacă am da timpul înapoi vreun secol și jumătate. Poate să ajungă teatrul la un mimesis mai reușit al vieții, când pentru o oră și 40 de minute putem atesta că am fost cu adevărat în epoca modernă regalistă românească?

BOBORUL31_resize BOBORUL28_resize

Subtile accente actuale se fac simțite printre rânduri. Nu dezvăluim prea mult, pentru că surpriza descoperirii e savuroasă și vrem să v-o oferim intactă. Destul să spunem că spectacolul e o împletire sincretică de vetust și nou, o experiență artistică plenară. Proiecțiile în cadrul ferestrelor sunt inspirate din pictura lui Emil Pavelescu, unul dintre cei mai importanți artiști naivi din România. Muzica spectacolului este interpretată de Călin Nanu (vioară), Cristian Mihale (trombon), Alin Stoianovici (acordeon cromatic) și Ilie Stepan (chitări acustice, keyboards, percussion programming).

“Aux armes, citoyens! Așa nu mai merge! Ne-am săturat! Să ne ridicăm și să-i pârjolim! Dreptate și frăție! Un grup de patrioți de la masa poporului” Așa a sunat “manifesto-ul” celor răsculați printre halbe. “Revoluția” antidinastică din Ploiești, urmată de instaurarea “republicii de la Ploiești” care a durat trei zile, în 1870, și de care nu au aflat la acel moment decât, cel mult, familiile “conspiratorilor”, poate părea o glumă irepetabilă a istoriei. Dar într-o vreme când la așa-zise proteste naționale ia parte un singur individ dintr-un întreg mare oraș, sau când mitingurile nu se mai petrec în stradă ci pe Facebook, putem afirma cu încredere că nenea Iancu e printre noi – și nu doar la sticlă…

BOBORUL19_resize BOBORUL15_resize

E un spectacol-eveniment, e o premieră absolută, ziceți-i cum vreți. Noi vă spunem doar că “Boborul” jucat de suita TNT la Fabrica de bere se anunță a fi cel mai savuros spectacol al acestui început de vară. Contraargumente la un pachet făcut din teatru+versuri de Șerban Foarță+bere? Nu cunoaștem vreunul. Dacă totuși știți voi, puteți să o rugați pe coana Mița Baston să ne telegrafieze. Parol!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s