Am spus acum! (Dana Șpac)

La Sala 2, Teatrul Naţional Timişoara, a prezentat, vineri, într-o dublă viziune româno-norvegiană spectacolul Say it Now! / Spune acum!

Elementul comun este tînărul contemporan cu o lume scindată şi care îl impinge la fugă. Şi la greşeli greu sau imposibil de reparat. Pe un text de Mihaela Michailov şi Marcelino Martin Valiente ( Oslo). Actori: Flavius Retea, Ana Munteanu, Bogdan Spiridon, Colin Buzoianu.Scenografia Brage Jonassen, Coregrafia Gunhild Bjornsgaard, sound design Sebastian Hamburger, light design Ovidiu Zimcea, direcţia de scenă Marcelino Martin Valiente. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

spune acum snur luni 41_resize spune acum snur luni 45_resize

Tăcerea ca dar şi tăcerea ca armă. Cea din urmă închide, separă, îmbolnăveşte, omoară. Un scenariu actual sau poate vechi de când lumea, o particulă de viaţă transpusă pe scenă cu potenţial de manifest către tot ce nu conţine dragoste, cald, bucurie, normalitate, armonie, starea de a fi viu. Sufletul crud al unui copil este tuşat de personalităţile incomplete ale adulţilor din jur.

06_resize 22_resize

Impresiile lor, neîmplinirile lor,dorinţele şi imaginaţia lor îi trasează direcţii de viaţă certe şi stabilesc etape cu un contur şi conţinut anume. Sistemul, des invocat, nefiind un ceva ce cade impacabil din cer se arată a fi format din indivizii din jur.

33_resize 40_resize

Fiecare, în parte, conţine şi întreţine un set de credinţe, de speranţe, de “trebuie”, de proceduri, de presupuneri care, de cele mai multe ori, nu au legătură cu lumea unui suflet în creştere şi în care un bun aliat îi poate fi o lingură roz. În consecinţă, copilul creşte tarat de familie, dascăli, prieteni respectiv social şi se înarmează cu tăcerea care îl trimite şi susţine în imaginar.

spune acum snur luni 05_resize spune acum snur luni 46_resize

Conexiunea cu virtualul îi alimentează fuga şi îi fură copilăria, îi maturizează mintea în vreme ce afectiv tînarul este alienat. Neacceptarea felului său propriu de a fi îl împinge spre protecţie şi ce te poate proteja mai bine decît un zid- fie el şi imaginar. O echipă de actori tineri care şi-au jucat momente din viaţă, poate, sau au ţinut în mîinile lor o oglindă pentru ca cei din sală să se recunoască, să se amintească sau să privească mai cu luare aminte în jur. Şi în ei.

24_resize spune acum snur luni 48_resize

O piesă cu accente întunecate, la prima vedere, însă cu trimitere la lumina din fiecare. Decor selenar, minimalist, fotolii transparente din plexiglas şi lumină ce pot sugera lipsa unui fundament, a unei valori care sa ancoreze solid. De văzut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s