Și au murit fericiți (IOANA DUDA)

Am tras puternic oxigen pe gură. Pe nas. Nu-i o metaforă. Așa se numește piesa, care s-a jucat la Studio Uțu, de la Teatrul Național Timișoara: Oxigen ( de Ivan Viripaev, în regia lui Alexandru Mihaescu, scenografia – Velica Panduru, light design – Lucian Moga, video design – Lucian Matei). Cu Cătălin Ursu și Claudia Ieremia. Nu. Cu Sașa și Sașa. ( Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

oxigen_tntm

Am respirat. Vertij. Sunt amețită. Așa-i aerul tare, pur. Te amețește. Ajung acasă și îmi torn un pahar cu whiskey. Trebuie să continui să respir. Aer. Deschid ferestrele. Aer. Plămânii de abia fac față. Ies prin ochi. Mi se revarsă ambii plămâni pe față.

OXIGEN12_resize-2

Sașa e mort. Și nu știe că e mort. Sufocat. Pierdut. Furios. Epuizat. Mort. Își dă seama doar când o întâlnește pe Sașa cea frumoasă. Cu părul roșu și ochii verzi. Îmbrăcată în rochie de in, cu ochelari de soare scumpi și fumează iarbă desculță, pe trotuar. Și, așa cum e și normal, Sașa își ucide soția. Pentru că nu-i oxigen. Așa cum e Sașa, ea, din orașul cel mare. Pentru Sașa, el, din orașul de provincie. Unde nu ai aer de respirat. Iar Sașa, amantul, alege să trăiască în țara ”unde e numai dans și oxigen”. Cu Sașa, care nu-i o femeie oarecare, pentru că ”nu orice femeie-i oxigen”.

OXIGEN27_resize

Dar nici Sașa nu-i un bărbat oarecare. Pentru că el se culcă cu Sașa, pe care o iubește. Și bărbații, de obicei, au o problemă: ”se culcă cu femei pe care nu le iubesc”. Dar nu el. El o respiră pe Sașa. O iubește și o respiră. E viu. În sfârșit.

OXIGEN24_resize-2

Uită. Uită că au fost odată Sașa și Sașa. Sașa, care și-a înșelat soțul cu Șașa. Și Sașa care și-a ucis soția pentru Sașa. Uită totul. Și tu ai nevoie de oxigen.

OXIGEN45_resize

Nu judeca. Privește amanții și uită că i-ai văzut. Pentru orice există o cauză finală. Și pentru tine, care îți bați copiii. Și pentru tine, care îți bei mințile. Și pentru tine, care bagi în venă. Și pentru crimă, furt, viol. O cauză finală. Toți au nevoie de oxigen. De iubire, ca de aer. Iar când lipsește, creierul o ia razna. Te sufoci. Cauți înnebunit aerul. Omori pentru asta. Instinct de supraviețuire. Așa se numește.

13_resize oxigen

Iar dacă vă va întreba cineva, vreodată, de Sașa și Sașa, să le spuneți că au murit. Ea, pentru că a luat o pastilă albă. Iar el, el pentru că a făcut stop respirator. Sau ceva de genul ăsta. Sau poate pur și simplu pentru că s-au despărțit. Așa-i când nu mai ai oxigen. Mori.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s