Oh, Billy (LAURA MOISEI)

Pinocchio, Baronul Munchausen, Billy Fisher. Cum, nu-l cunoașteți pe cel de-al treilea mincinos notoriu și frumos din panoplia universală? Veniți de-i vedeți lungul nasului la TNT, sala 2, în comedia musical “Billy Mincinosul”, regizată de Antonella Cornici după romanul lui Keith Waterhouse și Willis Hall.

13287942_982716828512455_1477679438_o.png

“A minți înseamnă a visa”, căci “imaginația este cel mai ieftin mod de a fi fericit”, susține Billy. El nu este un mincinos perfid, nici unul laș: este mincinosul creativ. Ar vrea să devină scenarist și le spune tuturor că i s-a promis un post la Londra, din partea “cunoscutului actor” Danny Boone (pe care nu-l știe nimeni, iar tocmai când începeam să ne întrebăm “Cine-o fi?”, ni s-a sugerat să-l căutăm pe IMDB). Răspândește ideea că tatăl lui a lucrat pe un vas petrolier, i s-a amputat un picior și are acasă un sertar plin de romane neterminate. E un adolescent romantic care pur și simplu iubește să fie îndrăgostit și ajunge să se logodească cu două fete în același timp (naiva Barbara care mănâncă încontinuu portocale și punkerița Rita cea agresivă), de unde și o serie de dandanale în jurul unicului inel de logodnă.

Billy nu poate să nu mintă. Născocește noi și noi scenarii alternative la propria lui viață pentru că nu știe și nu e interesat “să fie normal”, după cum singur declară. Personajele din jur justifică nevoia lui de evadare din realitate. Tatăl, care crease o afacere de succes de la zero și era atât de absorbit de ea încât nu a știut niciodată în ce clasă era fiul său, mama – pin-up girl pasionată de shopping și bunica de 82 de ani, care făcuse înconjurul lumii în tinerețe, iar acum, ajunsă senilă, trăiește o poveste de dragoste cu… dulapul. Fiecare dintre ei îți lasă câte o atitudine sau replică simpatică, ce rămâne pur și simplu agățată de tine după ce ieși din sala de spectacol, precum fâșiile de confetti de la final. Tatăl îl tratează constant cu “Dracul să te pieptene!”, mama chicotește la adresa lui cu una dintre logodnice, iar bunica cere cafea la micul dejun, deși nu are voie din cauza tensiunii, și dă naștere unui dialog copilăresc: “- Coffeeee! – Teeeeeea! – Coffeeee! – Teeeeeea!”

Comedia “Billy Mincinosul” se joacă din 2013 la Naționalul timișorean, la fel de zglobiu ca la început. Sau poate și mai și. Este prima oară în viață când am fost martori la o farsă pe scenă, jucată de recuziter. Ce a făcut Cătălin Ursu, alias Billy, când a scos din geamantanul destinat călătoriei sale la Londra două capete de manechin fără nicio legătură cu piesa, în râsetele din culise? A râs și el și a improvizat, în cel mai natural mod, încât cu siguranță o parte dintre spectatori nu și-au dat seama că momentul respectiv nu face parte din piesă.

Acest moment și întreg spectacolul îți dovedesc incontestabil că ai în față o distribuție de primă mână. Este vorba despre: Cătălin Ursu – Billy, Ion Rizea în rolul tatălui, Ana Maria Cojocaru – mama, Irene Flamann Cătălina – bunica, Victor Manovici – Arthur (prietenul cel mai bun al lui Billy), Mălina Manovici – Liz și logodnicele: Alina Chelba – Barbara și Ana Munteanu – Rita.

Costumele și sunetul au fost, de asemenea, memorabile în acest spectacol, mai ales că Billy era cel care regiza interludiile muzicale, comunicând permanent cu sunetistul pe care îl numea “Seba”.

Dacă nu v-am convins până acum să mergeți să vedeți spectacolul “Billy Mincinosul”, vă îndemn acum direct. Fără minciunile simpatice și transparente ale lui Billy, viața ar fi corectă, dar nu la fel de frumoasă. Liber la mințit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s