Merită? (IOANA DUDA)

Nopți albe, după după Fiodor Dostoievski, în traducerea Flaviei Pantaleone. Adapatre pentru scenă de Stefano de Luca. Distribuție: Mădălina Ghițescu – Petre, Mirela Puia, Andrea Tokai, Matei Chioariu, Călin Stanciu jr. Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Ce zici? O singură secundă de fericire, de adevăr, în schimbul vieții tale. Merită? Ai face trocul? Gândește-te bine. Fără să te minți. Nu te aude nimeni. Ești doar tu cu tine. Printre atâtea simulări, ai dreptul la o secundă de trăire pură. De iubire împărtășită. Ți-ar ajunge cât să suporți mai departe viața?

Bun. Înțeleg. Îți e greu să alegi așa, pe nevăzute. Hai să îți spun contextul: într-o seară, una din acelea în care nu mai poți să speri, ai îndrăzni, dar nu mai ai putere, întâlnești o femeie. Bărbat, după caz. Vă întâlniți și dintr-odată începeți să povestiți. Dacă cineva te-ar întreba apoi cum ai ajuns să îi povestești cele mai intime suferințe, nu ai putea răspunde.

Și apoi, această femeie, ori bărbat, după caz, îți jură prietenie veșnică. Iubire, pentru toată viața. E frumoasă. Un pic tristă și tocmai de aceea și mai frumoasă. Mai vrei, cum nu? De când nu ți-ai mai povestit sufletul? De când nu ți-a mai întins o femeie mâna ei?

Mâine la fel. Dar mâine e rândul ei să îți povestească. Prizonieră în casa bunicii. Îndrăgostită fără leac. În urmă cu un an, el a plecat. Era sărac. Cum să o ia? Din ce să trăiască? Dar i-a promis, i-a promis! Se va întoarce. Aștept. Mi-e dor și greu. Îl iubesc.

Și tu pe ea. Dar ea pe el. Îți plânge pe umăr. Se lasă ținută în brațe. Te mângâie. Ești singurul care îi cunoaște tot sufletul. Uite. Eu, una, nu te-aș judeca dacă într-o zi ea află că mult așteptatul s-a întors, îți dă o scrisoare să i-o duci, iar tu nu faci asta. Pentru că o vrei doar pentru tine. Te-aș înțelege. Poate aș face la fel. Singura mea șansă la fericire. Nu aș rata-o nici eu.

Dar nici pe ea nu aș judeca-o dacă, după ce ți-a promis o viață în doi, într-o secundă ar renunța, pentru că el a venit. A venit. Îi sare în brațe. E fericită. Iubită. Iubire. Și ea are dreptul la fericire.

Tu ți-ai trăit momentul. Și în acel moment ai crezut că, poate, și tu… Dar nu.

Ei, spune. Merită?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s