Vorbește cu mine. Și pune-ți pietre în buzunare (OTILIA GALESCU)

Vorbește cu mine, un spectacol de Ion Ardeal Ieremia după texte de Ioan Peter, Ștefan Caraman, Geanina Jinaru-Doboș, Lorena Lupu, Cătălin Ursu, Călin Stanciu Jr., Amalia Huțan, Ion Rizea, Claudia Ieremia. Versurile cântecelor îi aparțin lui Călin Stanciu Jr. Scenografia Geta Medinski. Distribuția: Amalia Huțan, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Călin Stanciu jr., Cătălin Ursu. Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

De câte ori poți să-ți omori copiii într-o stagiune? De câte ori poți să te arunci în fața trenului? De câte ori poți să… De câte ori poți să… Joci sau te joci? Întrebări la care nu există răspunsuri, pentru că sufletul de actor altfel funcționează în fața banalului cotidian. De ce mergeți la teatru? Să vadă țâțe – bărbații. E și asta o opinie. La femei e mai greu de zis, pătrățelele lui Călin Stanciu jr. ori cârlionții lui Cătălin Ursu ar putea fi un motiv, dar sexul frumos nu e așa ahtiat după… sex. Zice-se.

Orișicât, cuvintele taie atât de adânc în carnea de actor, în sufletul lui de vânzător de iluzii, încât te și miri că, în 60 de secunde, niciunul din cei cinci nu izbutește să producă o lacrimă validă. Concursul de bocit îl câștigă, firește, actorul-director care iubește scena, dar pe care – vai, ce paradox! – scena nu-l iubește. Spune asta despre el diva teatrului, cea căreia i se potrivește orice rol. De la înălțimea ei de femeie fatală, îi dă mâna s-o calce în picioare pe tânăra actriță, deși aceasta nu are cum să-i fie rivală. Dar așa e în teatru… Eu nu mă pricep la teatru. Chiar nu. Așa că probabil par infantilă, ca la o compunere de-a treia, și încă nu una scrisă de un premiant.

Îmi plac însă enorm, dar enorm, știți?, poveștile. Astea de pe scenă sunt mai pentru oameni mari, așa cum ar trebui să fiu și eu. Nu prea îs, că plâng – chiar așa, uneori nu-mi trebuie 60 de secunde să pornesc fluviul, oare sunt actriță? – și mă bucur de parcă aș asista la drama universală și / sau la cea mai bună glumă de pe planetă.

Dar vorbește cu mine. Nu știi dacă joc sau mă joc, vorbește cu mine. O să afli de ce iubesc, de ce urăsc, de ce vreau, poate, să fug la capătul lumii. Ăsta, capătul lumii, e dincolo de cortină, unde nu vede nimeni când mi se scurge machiajul. Vorbește cu mine. Vorbește cu ei. Sunt Cătălin Ursu, Călin Stanciu jr., Amalia Huțan, Ion Rizea, Claudia Ieremia. Actori. Joacă? Se joacă? Cât e tehnică? Cât e simțământ? Chiar crezi ce spun? Nu contează. Vorbește cu ei. Pentru că îi fain la teatru. O să recunosc că e prima dată în multe luni când, timp de două ceasuri, nu mi-am verificat telefonul. Am vorbit cu mine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s