Dumnezeu o să moară mâine. Sau poimâine (IOANA DUDA)

GOD IS A GANGSTER, de Nick Mancuso, un concept de Doru Iosif.  Fotografii: Adrian pîclișan / TNTm

god-is-a-gangster-06_resize

Hei tu, da, tu. Dacă boschetarul ăla din colț ți-ar cere acum o țigară sau niște bani ca să își ia băutură, i-ai da? Nu? Și dacă e Dumnezeu? Atunci i-ai da? Dacă ai ști, i-ai da. Pentru că doar de frică mai știți. În rest, nimic nu vă mai poate îmblânzi. Surprise, surprise! Ăla chiar e Dumnezeu. Iar tu ai ratat șansa vieții tale de a-i da Lui un pahar de vodkă.

god-is-a-gangster-05_resize

Dă-i încolo, Doamne. Că nu știu ce fac, vorba Lui. Știi ceva? Ai dreptate. E o relație de codependență între noi. Dar știi ce înseamnă asta? Că și tu ai nevoie de noi. Cu cine ai mai face miracole? Cui i-ai mai fi urlat în gând, ”unde erai când am făcut pământul?”? Credința cui ai mai juca-o la zaruri?

Îmi pare rău. M-am cam înfuriat. Îmi trece. Te înțeleg. Ți-au pus în cârcă atâtea războaie, oameni uciși de alți oameni, ți-au omorât fiul și vor. Cer. Mereu cer. Minuni, îndurare, să le împlinești visurile. Iar în curând, mâine ori poimâine, îmi pare rău să îți spun asta, Doamne, vei muri. Prea multe mașini de lux, haine de firmă, vacanțe exotice, restaurante fancy, mâncare, parfumuri, cosmetice bio. Nu mai au timp de tine. Așa că o să mori exact așa: singur.

god-is-a-gangster-04_resize

Ai tot dreptul să bei, să blestemi, să te revolți. Ce om n-ar face-o? Te-au părăsit. Ai încercat. Știu. Dar iubire cu forța nu se poate. Îți pare rău că i-ai lăsat să aleagă? Uite. Au ales. Să distrugă. Moartea. Asta au ales.

god-is-a-gangster-03_resize

Nu mai ai ce face. Știu. Și n-ai cui să te plângi. Ești așa de singur. Hai la mine. Te ascult. Nu vrei… Înțeleg și asta. Ai fost singur atâta timp, încât nu mai crezi că poate fi și altfel. Nu mai ști să fii și altfel. Dar poate doar tu ai dreptate. Poate suntem toți singuri și ne mințim că poate fi și altfel. Iar tu nu poți să minți, să înșeli, să duci de nas. Pentru că ce ar mai fi atunci binele și răul? Dar știi ce e foarte trist? Sacrificiul tău e inutil. Oricum nu au învățat, de atâta amar de vreme, ce-i bine și rău. Nu îi interesează.

god-is-a-gangster-02_resize

Zici? Zici că pentru tine contează? Da. Din nou poate ai dreptate. Cum ai mai trăi cu tine dacă ai face altfel? Iar tu, din păcate, nu poți nici măcar să îți iei viața. Și ar trebui să trăiești o eternitate purtând pe umeri vina de a te fi trădat.

Uite, ia de la mine 50 de lei și cumpără-ți o sticlă de vin, vodkă, cognac ieftin. Poate nu ești Dumnezeu. Nu mă interesează. Știi ce aș vrea, însă? Să bei un pahar, cu mine. Și pentru un moment să cred că nu sunt singură. Pentru că și eu, Doamne, sunt Dumnezeu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s