La graniță (IOANA DUDA)

VIAȚA E VIS, de Calderon de la Barca, în regia artistică a lui Mihai Măniuțiu. Cu Marian Râlea, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Alina Ilea, Valentin Ivanciuc, Călin Stanciu jr., Victor Manovici, Marius Lupoianu,. Nicolae Pârvulescu, Raul Lăzărescu, Ionuț Iova, Flavius Retea, Ștefan Roman, Corina Dohanici, Andrea Tokai, Mălina Manovici, Ana Maria Pandele, Alina Chelba, Victoria Rusu, Cristina Konig, Adriana Sâncrăian, Amnca Radulea, Mădălina toderaș, Ana Maria Cizler. Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Și din tot visul, doar iubirea îți vei mai aminti. Iar de vezi un om nemângâiat, să te îndoiești de vederea-ți. Căci bestie îți stă dinainte.

Un singur moment de ai crezut că ești liber, ai visat. Nu uita. Doar iubirea. Închide ochii și te vei trezi. Destinul ți va împlini și zeii vor muri, iar oamenii, de vor visa, cu adevărat vor trăi.

Oamenii se tem în vis, de vis. Dar tu, în numele Omului, adormi și amintește-ți tot ce poate n-a fost niciodată. Iar adevărul nimeni nu îl știe a spune. Pentru că unde e adevăr e moarte.

Doar mâna ce te mângâie cu iubire, vine parcă, din alte lumi. Se întinde, molcomă, îngăduitoare, din visul ei în visul tău. Pe capul tău frânt de atâta minciună. Și sufletul nu se îndoiește. Iar mâna nu ezită. Și lanțurile se vor rupe și Omul se va naște din nou, iar și iar, într-o altă viață a vieții lui. Cu iubirea pe vis călcând.

Iar tații își vor blestema fiii care și-au ucis mamele în numele vieții. Pentru că viața învinge moartea și de fiecare dată moartea învinge. Nimic nu se naște și nu moare.

Întinde-te. Nimic nu este. Adormi și totul va fi. Doar iubirea. De ea să nu te îndoiești nicicând. Doar atunci ai fost. Iubirea, visul și moartea. În adevăr vei trăi, știindu-le alăturea de tine.

Va veni la tine iar și iar. Nu o vei cunoaște nicicând și o vei recunoaște mereu. Iar de vei avea curajul să o ții de mână, să îți întinzi capul spre mângâiere, vei ști. Singurul moment de adevăr printre atâtea vise.

Acum mergi. Și fie ca prin întuneric, atunci când vei întinde mâna, o altă să se împletească în a ta. Atunci nu te vei mai teme. Atunci vei fi mai presus de zei. Atunci vei fi Om.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s