Singurătatea unui acasă în doi (EMANUEL COTUNA)

Teatrul Național timișorean și-a surprins plăcut publicul, invitându-l în stagiunea trecută pe regizorul de film Radu Jude să monteze primul său spectacol de teatru. „Scene dintr-o căsnicie” este numele montării ce abordează textul cunoscutului Ingmar Bergman,  regizor suedez de teatru și unul dintre cei mai influenți regizori de film ai celei de-a doua jumătăți a secolului 20.

IMG_7317Povestea de dragoste propusă spectatorilor Sălii 2 are în centru un cuplu desprins de pe oricare continent al zilelor noastre: Johan și Marianne, doi soți care și-au regizat atent o căsnicie ușor de invidiat din exterior (prieteni, rude, vecini); locuiesc într-un apartament opulent, high-tech, au două fete frumoase și pline de energie, joburile acestora le conferă un statut social și financiar aferent, își planifică periodic vacanțe exotice și se iubesc ca la început. Tablou de familie sustenabilă pe termen lung, veritabil exemplu de așa-da. Cel puțin astfel ne sunt prezentate lucrurile la început.IMG_7325Eșafodajul familial începe să se clatine concomitent cu momentul răuprevestitor: despodobirea bradului de Crăciun și spargerea globului auriu. Johan și Marianne abordează încet încet subiecte de conversație ținute mulți ani în subsolul locuinței lor simandicoase, abordări  ce erodează calmul enervant și atent gândit al relației lor. Dacă dintru început căsnicia celor doi pare un adevărat obiect de admirație, spectatorii descoperă șocați rănile deschise și cangrenate ce le-au marcat ireversibil evoluția cronologică a căsătoriei, o adevărată involuție personală (privind la nivel individual).IMG_7326Ce contează mai mult: adevărul gol-goluț sau minciuna frumos ambalată dintr-o relație de lungă durată?

Câtă nefericire pot ridica doi parteneri de viață în spate și care e prețul plătit pentru măștile purtate?

Este mai importantă familia ca entitate primordială a societății sau autenticitatea și libertatea individuală a celor doi soți, luați separat?IMG_7305Radu Jude ne invită să fim martorii tăcuți ai unui duel fizico-psihologic ce capătă proporții apocaliptice, duel ce poate fi privit și ca un lanț perpetuu de ședințe la psiholog. Regizorul nu-și propune tezisme și nu ne vinde bomboane emoționale, ci mizează pe obligația noastră de spectatori de-a ieși din pasivitatea covârșitoare în care ne ancorăm adesea când venim la teatru. Cele aproape trei ore de live teatral ne periclitează total zona de confort revendicată sistematic. Densitatea textuală nu ne-a permis să ne încropim sincope de respiro pe parcursul drumului afectivo-intelectual, astfel că povestea Johan și Marianne ne-a încapsulat întru totul.IMG_7310Spectacolul le permite celor trei actori interpreți să compună personaje deosebit de complexe, fiind un adevărat tur de anduranță interpretativă. Alina Ilea creionează cu migală o Marianne indecisă, secătuită de ipocrizii și convenții, obosită de povara nesincerității; dezbrăcarea sa de straturile groase de fard cernute peste căsnicia sa îi permite să guste din oxigenul unei libertăți dulce-acrișoare. Ion Rizea abordează personajul Johan, imagine reprezentativă a bărbatului zilelor noastre; actorul patinează fin în construcția personalității soțului, jonglând între doze hilare de infantilism și hipersexualitate, zone de maturitate și clarviziune, făcând apel la bogata sa experiență de actor. Nu în ultimul rând, Claudia Ieremia devine personajul contrapunct: este și nu este Marianne cea veche; se bucură și nu se bucură de schimbare; devine și nu devine independentă.IMG_7327„Scene dintr-o căsnicie” reprezintă un fulminant debut regizoral, Radu Jude împrumutând cu succes mijloace cinematografice; aduce în scena teatrală realismul contondent al filmului, punând nemilos lupa asupra degradării ontologice. Scenografia Iulianei Vîlsan și light design-ul lui Moga se raliază și ele la demersul microscopic impus  de context, generând deopotrivă intimitate rece, plictis existențial, adică lumini și umbre, poezie și durere, viață și non-viață.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s