O experiență – Hamlet (CORNEL BIHOLARI)

Nu scriu din postura de specialist. Aș fi vrut să merg mai des la spectacole de teatru, cât și la concerte Subcarpați după vizionarea acestui Hamlet original. Tragedia de față marca Shakespeare face parte dintre acele creații celebre cu care vrei să iei contact la un moment dat în viață. Precum alte scrieri nemuritoare.

29_resizeCum spuneam, încerc să fac o recomandare a acestei piese în condițiile în care ajung mai rar la spectacole de teatru sau operă, fiind mai la îndemână cititul cărților și vizionarea filmelor de acasă. Prima surpriză la Hamlet în viziunea Adei Lupu Hausvater e că show-ul începe dinainte de a intra în sala propriu-zisă de spectacol. Atmosfera contează mult pentru mine. Nu știu cum ar trebui să arate un Hamlet ”normal”, dar trupa Subcarpați joacă un rol major – înțeleg că atipic într-un astfel de spectacol montat după o piesă clasică și așa trebuie să fie(!) – iar sunetul lor te captivează.

61_resizeCumva, Danemarca e apropiată de tot românul, la început, în mod tacit. Nu știu nici cât din scenariul original a fost respectat 100%, dar mi-a plăcut. Un efect al jocurilor vizuale și sonore e că pe alocuri, deși știi că evenimentele au loc într-un trecut îndepărtat, ai senzația de atemporalitate. Uneori imaginația te poate duce, dacă nu la un SF hamletian atunci măcar la un univers ”distopian”. Elementele de bază ale story-ului sunt convins că s-au păstrat. Există o sobrietate. Piesa nu duce însă lipsă nici de momente hazlii, că ”doar nu s-a inventat încă televizorul” (citat aproximativ). Și astfel vezi prin sală reacții amuzate, ale tinerilor în special. Nu le vine să creadă că pe lângă celebrele ”Ceva e putred în Danemarca!” și ”To be, or not be”, mai apar replici neaoșe, precum un ”Te pup!” sau ”Am ieșit din rahat, ca să intru în c***t” (tot aproximativ).

01_resizeRevenind la Subcarpați am avut șansa să văd spectacolul chiar de ziua lui Alexe Marius Andrei. MC Bean, fondatorul trupei Subcarpați (am căutat pe net) joacă rolul fantomei răposatului rege și a fost excelent. Tot despre distribuție aș adăuga că pe o parte dintre actori i-am mai văzut, și se prezintă mereu fresh. Dacă tot sunt mai ”pe sport”, despre marele Ion Rizea, în rolul antagonistului în Hamlet, aș putea spune că e precum un jucător polivalent. În concluzie, e un spectacol pe care îl recomand oricui, oriunde și oricând. O adaptare care atrage în săli și publicul tânăr. Cred că varianta cu Subcarpați a Hamlet-ului va umple sălile și va avea parte de aplauze și la ani de zile de la premieră.

Fotografii: Adrian Pîclișan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s