Hai în caruselul adolescenţei! (HOREA BĂCANU)

Din prima vă voi spune că spectacolul „Deşteptarea primăverii”, de pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, m-a surprins.

DESteptarea primaverii 7Nu doar pentru că a reuşit să facă atractiv, cu adevărat, un text de la care, recunosc, nu aşteptam prea multe. Deşi Frank Wedekind s-a consacrat cu acest titlu, stilul începutului de secol douăzeci poate părea, pe alocuri, limitat. Pe scena TNT textul s-a actualizat complet şi m-a atins.DESteptarea primaverii 6Nici doar pentru că secvenţele spectacolului, deşi sunt sacadat tăiate, s-au legat şi au creat o lume în care m-am simţit foarte aproape de personaje, în viaţa lor. Scenele spectacolului, montate succesiv, aproape ca într-un film, mi-au produs impresia vie de familiaritate.

Şi nici doar pentru că mi-au plăcut costumele cool.DESteptarea primaverii 2De fapt, surpriza acestui spectacol a fost creată de trupa de tineri actori, patru băieţi şi trei fete, care au jucat personajele adolescenţilor pe care au fost toate reflectoarele, timp de aproape două ore. Flavius Retea, Ionuţ Iova, Richard Haldik şi Marius Lupoianu au făcut echipă şi au jucat cu plăcere, ca şi colegele lor, Victoria Rusu, Isa Berger şi Mihaela Tomceanu.DESteptarea primaverii 3Când am intrat în sală, cei şapte tineri erau pe carusel, bucurându-se. Au revenit pe el în mai multe momente ale spectacolului, iar finalul s-a marcat tot de pe carusel.DESteptarea primaveriiHai în caruselul adolescenţei! – asta transmit suprinzător, cu talent şi naturaleţe, actorii generaţiei tinere de la TNT, prin personajele din „Deşteptarea primăverii”. Se vede limpede că le place să fie în hainele personajelor lor. E un dublu joc, al actorilor şi al personajelor. Actorii cheamă publicul să urmărească rotirea caruselului adolescenţei, un loc magic în care personajele lor trăiesc, unde întâlnesc neliniştile căutărilor sexuale, dar şi bolile nevindecabile ale iubirilor. O super-trupă de tineri, prinşi în carusel. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s