Simplicitas (DANA ȘPAC)

„Push Up” de Roland  Schimmelpfennig în traducere de Victor Scoradeț / Regie artistică, Alexandru Maftei / Scenografie, Vali Ighigheanu / Distribuție, Romeo Ioan, Ana Maria Cojocaru, Flavia Giurgiu, Cristina Konig, Adrian Jivan, Doru Iosif, Victor Manovici, Victoria Rusu / Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

PUSH UP 10Heinrich şi Maria. Două repere aflate aparent la distanţă  între care pulsează violent o sumedenie de alte alegeri ale unor oameni care chiar sînt la distanţă, unul de celălalt şi fiecare faţă de el însuşi. Şi cine are simplitatea ca trăire şi mai  șchiopătează uneori  lîngă momente în care nu ştie dacă  e în regulă în raport cu un anume tip de social,  să vadă piesa de teatru a dramaturgului german.

PUSH UP 08Este despre simplitatea vieţii trăită din a nu căuta să fii un alt fel de cum ești, de a nu căuta să obții ceva ce nu vine din tine în mod natural sau în antiteză  despre costul unei/ unor alegeri izvorîte din repere exterioare, bine machiate și pudrate cu viclenie de către un social care te abuzează cu mănuși de catifea. Simplitatea în care nu vrei sa fii în altă parte şi nu vrei sa ajungi.  Pff, este ceva în mecanismul omului care nu suportă să fie comun,  să fie așa cum este, să fie cum poate, să accepte că acum este așa cum poate să fie și… asta e! și, prin extensie ,are ceea ce are.

PUSH UP 09Astfel,   Heinrich deschide şi Maria închide o poveste despre un social cu diverse malformaţii pe care le grefează pe cei care îi urcă palierele. O ierarhie artificială care te aduce în situația  să te dinamitezi singur, un cadru ce doar pare că te ridică și care îți  răstălmaceşte,  distruge, reprimă, urîţeşte şi elimină firescul folosindu-se de propria ta minte. Te bate cu armele tale.  Un social  în care stai de vorbă nu cu omul din fața ta ci cu funcția lui, cu statutul lui, cu cv-ul lui, cu studiile făcute, cu profesiunea lui, cu averea lui, cu înfățișarea lui și cu ceea ce ai putea obține de la el, de fapt stai de vorbă cu propriul tău interes dibuit în celălalt. Între cei doi piloni e o zbatere cumplită,o  luptă doar pe moarte fiindca viața e în altă parte .

PUSH UP 07

Mai mult, în acest social tot mai rapace și care te judecă ironic, ba chiar te descalifică,  veți observa o atitudine  intens artificială, ostentativ arogantă și mereu împinsă de mintea personajelor spre un azimut care te face să fii fantasmă în propria viață. Aerul rarefiat de la nivelul superiorului si realizatului din social blochează mecanismul natural al vieții care  te poate trece în brațe peste o băltoacă nu din considerente estetetice, de marketing, de sexualitate și interes.

PUSH UP 03Actori bine aleși pentru personajele spectacolului. Și care chiar și-au făcut treaba pentru că m-am trezit, în chiar debutul jocului, iritată undeva  interior de superficialitatea  pe care o emanau și de goliciunea și falsul tonului. Un dialog purtat țeapăn, rece și distant chiar și atunci cînd invoca  ipocrit prietenia.  Cît la sută ei, actorii, cît la sută mîna regiei, procent întreg de fain!  Veți simți căldura din cei doi, Maria și Heinrich. Romeo Ioan și Victoria Rusu. Și veți disocia rapid cele două lumi. O lume în care Viața nu se întîmplă și una în care chiar se întîmplă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s