Cloaca (DANA ȘPAC)

Cloaca, de Maria Goos / Traducere, Liliana Alexandrescu / Scenografia, Geta Medinschi / Coregrafia, Mălina Andrei / Muzica, Adrian Mardan și Gabriel Almași / Regia artistică, Mihaela Lichiardopol / Actorii, Cătălin Ursu, Victor Manovici, Adrian Jivan, Luminița Tulgara și Călin Stanciu jr. / Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm 

CLOACA - MIERCURI 21 MARTIE 2018 15Au trecut ceva ani de la premieră și descopăr că traseul pe care pornise textul propus scenei de Maria Goos autor și Mihaela Lichiardopol regizor are un parcurs desenat în pas slobod dar calibrat, cu respirație măruntă și din plin sănătoasă. Opțiunea teatrală numită Cloaca este, să știți, o partitură cu note joase. Pare ea, așa, o joacă însă actorii o tratează extrem de serios jucînd-o, tocmai,  cu seninătate și re-creativitate. Nici un element greu, nimic presant.

CLOACA - MIERCURI 21 MARTIE 2018 12Cătălin Ursu, Victor Manovici, Adrian Jivan și Călin Stanciu jr. sînt patru actori care se reinventează plauzibil de la o replică la alta pe terenul unei scenografii simple, de interior, mai mult funcțională decît artistică. Sînt fluenți, adunați, cu ochii țintă pe simțurile lor, stăpînesc sala, podeaua, își țes singuri prezența ca tot ei s-o rupă bucăți și să revină apoi.

CLOACA - MIERCURI 21 MARTIE 2018 13Tema este la zi. Spectacolul se deschide luminos și ritmat. Te vrea confident și drept argument te primește din prima în camera sa,  stă cu tine simplu, în pijama, ți se dezvelește și în același timp  ascunde de tine priza de optimism dureros de care se agață. Întîlnirea de acum a celor patru bărbați, povestită de spectacol,  trasează frontierele unei prietenii care se rescrie.

CLOACA - MIERCURI 21 MARTIE 2018 01Se reface traseul, individual și împreună, se refac momente cîndva răstălmăcite, sparte, se adună cioburi de suflet lasat în urmă, cu urme, adună toți vreascuri și pun de un foc în jurul căruia își dansează greșelile și dorințele. Se reface o rețea de sentimente structurată cîndva pe temelia dezinvoltă și lipsită de interese a tinereții. Prietenia este testul de anduranță.

CLOACA - MIERCURI 21 MARTIE 2018 17Timpul, liantul ei, vine periodic să verifice și acum era menit ca Pieter să fie la ananghie, posibil un viitor acuzat de delapidare, Tom să fie un avocat dornic să-și recîștige stima de sine pledînd pentru un prim caz,  Joep să fie orgoliosul și egoistul unei familii din care se auto exclude iar Maarten să fie suficient de arogant pentru a nu se recunoaște stupid și imatur. Relația dintre ei se închide și se deschide intermitent precum lumina unui far ce focalizează, în fapt, rana fiecăruia în parte. Pieter, jucat ireproșabil și cald de Cătălin Ursu este un tip extrem de sensibil.

CLOACA - MIERCURI 21 MARTIE 2018 04Atît de sensibil încît se ascunde la adăpostul unei singurătăți întreruptă de relații pasagere amăgindu-se cu avida acumulare de opere de artă pe post de pansament pentru deviația profesională care i-a rătăcit viața.  Sensibilitatea exacerbată a artistului reprimat din el este mascată de manierele obligatorii și de pedanteria devenită normă de casă.

CLOACA - MIERCURI 21 MARTIE 2018 02Tom alias Calin Stanciu jr. este onest pînă la cinism, ingenuu fără a fi naiv, curajos și senin ca un vers de Shakespeare. Stanciu jr. actor dedicat pînă în vîrful capului se ține cu dinții de tușa sa personală și admite că știe să pună farmec în orice rol ar juca. Maarten, jocul lui Adrian Jivan pe scena dominată de spiritul colegului său Uțu, Maarten așadar este aparent distant și tăios. Un alt sensibil care ascunde găurile din talpa bocancilor cu care vrea să calce țanțos pe tărîmul artei tocmai pentru a-și disimula nevoia de afecțiune, de dragoste, de tandrețe, de cald. Jivan își cunoaște bine personajul și îl strunește chiar și cînd acesta vrea să improvizeze.

CLOACA - MIERCURI 21 MARTIE 2018 18Cel de-al patrulea camarad este Joep adică Victor Manovici. Măcinat de lupta în care a intrat pentru un post guvernamental, își caută zbuciumat echilibrul cu întrebări care să justifice salvator distanța căscată între el, nevastă și copii și plînge cînd pe umărul lui de tată, cînd pe umărul, tot al lui, de oportunist egoist și trișeur.  Lașitatea cu care își vinde prietenul golit de nădejdea falsă, de altfel, este matematica unui calcul cu avantaje și dezavantaje pentru un viitor înalt funcționar.

CLOACA - MIERCURI 21 MARTIE 2018 16Secvențele temei propusă de piesa de teatru se succed aparent liniar iar regia gradează conflictul din spatele fiecărei întîlniri/re-întîlniri dăruind actorilor spațiu deschis pentru a se dirija singuri. Cloaca, cu tot cu tema-i dramatică, are parte de joc actoricesc plin de umor, fragilitate, putere, sensibilitate și talent. Aș spune că este un spectacol complex, alert, cu miez și personaje bine conturate. Coloana sonoră este penița care scrie un cerc perfect, ca un inel cu multe chei de la tot atît de multe încăperi cîte ar putea avea un suflet omenesc. Ce se vede, ce stă ascuns, ce poate ochiul orbit să vadă, ce știe ochiul trezit să simtă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s