FAMILIA FĂRĂ ZAHĂR (Alexandra Diaconu)

FEST-FDR 2018. Pe scena teatrului Sala 2, s-a jucat, duminică, 6 mai, piesa „Familia fără zahăr”, un spectacol de teatru muzical despre familia la români, semnat Mihaela Michailov, în regia lui Radu Apostol (o coproducție Teatrul Mic și Centrul de Teatru Educațional „Replika”, București).  Versurile: Bobi Dumitraș. Muzica: Bobo Burlăcianu. Scenografia: Arh. Gabi Albu. Coregrafia: Paul Dunca. Video: Elena Găgeanu, Arh. Gabi Albu. Asistent de regie, asistență tehnică: Andreea Iacomiță. Pregătire muzicală: Oana Pușcatu. Orchestrație pian live: Sivlana Negruțiu și Oana Pușcatu. Inginer sunet: Tudor Bâlcu. În distribuție: Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Pușcatu, Silvana Negruțiu, Paul Dunca. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

04_resize

Decorul alb, simplist, monoton este creat în contrast cu vocile pline de culoare ale actorilor, care îți trezesc un amalgam de trăiri puternice. Fericire, râs, tristețe, plâns, emoții, teamă, durere, ironie. Pe toate acestea le trăiești în cele două ore de spectacol, construit sub forma unui pașnic manifest cântat, care face descrierea familiilor tipice românești. Muzica și versurile trupei Fără zahăr nu prezintă de această dată o poveste simplă despre „vaci și boi”, ci o complexă realitate a „celulei de bază a societății”, a familiei clădite ca un ideal în aparență, dar ca un eșec dureros în esență.

03_resize

Se aduc în discuție mai multe teme definitorii, la care o familie se raportează. Actorii se preschimbă pe scenă, rând pe rând, în vocile părinților, copiilor, bunicilor, Bisericii, roboților, regulilor normative și clișeelor opresive, în vocile care nu se regăsesc în formate prestabilite și tipare moștenite. Toate aceste voci răsună în sală, își croiesc drum spre tine pentru a-ți deschide ochii și sufletul, iar ceața indusă de iluzia unei imagini perfecte începe să se risipească. Familia nu este perfectă, dar imaginea asamblată de membrii săi trebuie să fie, întrucât așa o cere societatea. Iar societatea e cruntă și nu te iartă dacă nu reușești să-ți creezi mult râvnita “familie perfectă de străini fericiți”.

07_resize

Nu este doar o piesă, la fel cum nu este doar un concert. Pe scenă se creează o fuziune de joc actoricesc, îmbinat cu muzică pătrunzătoare, dans captivant și expresivitate ridicată. Actorii își pun toată energia în vocile lor pentru a însufleți personajele, oglindesc realitatea și le-o prezintă spectatorilor “fără zahăr”, întrucât lumea se servește amară. Gustul puternic se domolește numai cu ajutorul sunetelor de pian, cântate în surdină pentru a îngheța timpul și pentru a te absorvi în poveste. Faci parte din spectacol și te trezesc numai aplauzele intense de la final.

08_resize

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s