Bucurie și fericire (Dana Șpac)

Spectacol regizat de Andi Gherghe după textul lui Csaba Szekely. Scenografia și light design, Andi Gherghe / Muzica, Kovacs Karoly. Actorii Fodor Piroska, Nagy Istvan, Kovacs Karoly, Orban Levente, Baics Petra, Szasz Reka și Benedek Botond Farkas. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

Bucurie si fericire de Csaba Székely, regia Andi Gherghe 02De la ce-am pornit? Păi, de  la cap. De la idei, gînduri, mentalitate. Ce-i aia mentalitate? Probabil,  un cumul de păreri devenite dirijorii  alegerilor din umbra cărora acționăm,  trăim.  Cum?  Simplu. Am treabă cu tine,  nu cu mine.  Spectacolul actoricesc venit de la Tîrgu- Mureș  a preferat clasicul în abordare și ne-a făcut onoarea  unui tratament  egal,  la scenă deschisă,  tocmai pentru a înțelege mai bine mesajul.

Bucurie si fericire de Csaba Székely, regia Andi Gherghe 03Adică o trupă de actori pe scena mobilată cu  o mînă  de lemne și catrafuse dispuse disociat pe acte tăiate scurt  vine curajos să ne măscăricească îngustimea abordării în gîndire,  manifestare. Și să ne re-amintească valorile la care ne raportăm. De bună seamă,  o atitudine scenică colorată și deștept  încadrată în evoluția festivalului  ce freamătă a revoluție. De ce stăm pe loc? De ce ne cramponăm de false  conflicte? De etichete? Cum facem cu traumele din spatele isteriilor?

Bucurie si fericire de Csaba Székely, regia Andi Gherghe 04Coborîți de pe colinele minții înverșunate în a face predicții, scenarii, presupuneri, asocieri  și pășiți afară din concluzii raportate îngust la propria persoană ne strigă un text care  biciuiește subtil însă cu veselie. Face mișto, înjură, cîntă cu naturalețe și bucurie. Căci despre bucurie ar fi vorba, luată ca aliat în a regla derapajele.   Lipsit de  inserția tehnologică  film/video , lipsit de acea deferență care îți încarcă umerii, lipsit de complicațiuni scenice și gestuale  „ Bucurie și Fericire” scrie supratitrat că tu  ai dreptul să trăiești cum alegi și e treaba ta cum susții asta vs.  am dreptul să aleg cum trăiesc și, egal, sînt responsabil .

Bucurie si fericire de Csaba Székely, regia Andi Gherghe 05Frontierele pe care le stabilim singuri se transformă în pereți despărțitori   ce ne vor compune casa numită mentalitate, prejudecată, judecată, decizie, atitudine.  Și totuși viața nu ne vrea separați. Încăpățînată în a ne convinge că sîntem, la urma urmei, simbiotici în nevoi și volute carnale, asemănători în unicitate și bogați în libertate,  viața țese în favoarea noastră un mare și excelent complot.  Acele  cuvintelor din text  împung și cos sofisticat de simplu conturul unor personaje obișnuite, unele chiar cu existență rudimentară, oameni  ce se atrag și resping, intră unii în jocul altora, se manifestă conform cu atît cît sînt și duc o viață cu sedimentele  la vedere.  Cheia ludică preluată și prelucrată  serios de fiecare actor de pe scenă descuie un subiect care răvășește societatea și o împarte în  tabere: alegerea trăirii  sexualității. Parteneriatul sexual.

Bucurie si fericire de Csaba Székely, regia Andi Gherghe 09Cum îl alegi pe celălalt în sexualitate? Cum faci față socialului care reacționează  la alegerea ta? Ce mecanism subtil te intuiește că ai fi ieșit din rigoarea unei tradiții raportată la părinți, bunici, la Dumnezeu?  La ce mă raportez, la nevoile carnale  care îți pot aduce un fel de bucurie din plăcere sau la o alegere fericită? Cum știm care este calea potrivită și raportăm viața la simplul uman sau și la altceva? Judec? Și dacă da, cum știu că eu la rîndu-mi mă încadrez în ceea ce numesc normalitate?

Bucurie si fericire de Csaba Székely, regia Andi Gherghe 07Tinerii meșteri actori de la Tîrgu-Mureș  au adus pe scenă  cu nediluată vivacitate și cu un aer proaspăt  o temă  importantă pentru fiecare dintre noi, pentru clivajul creat în societate. Nu a fost nici răspuns și nici concluzie. Manifestul lor nu este instrumentul unei poziții cristalizate ferm ci mai degrabă pretext de joacă și glume pentru a spune chestii serioase. Un amestec de argumente și concretețe inspirate din ceea ce este lîngă noi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s