Strigătele Parisului (ALEXANDRA DIACONU)

Seara celei de-a patra zile a FEST-FDR 2018 s-a transformat într-o icălătorie în Timp, în Paris. Piața Victoriei a fost scena pe care actorii Teatrului Masca din Bucureşti au jucat spectacolul „Strigătele Parisului”, interpretând diverși comercinați ambulanți: vânzătoarea de chibrituri – ANAMARIA PÎSLARU, vânzătoarea de saltele – DACIANA VOINEA, vânzătorul de orvietan – VALENTIN MIHALACHE, vânzătorul de otrăvuri – ANDREI COSTIN, vânzătoarea de pește – CRISTINA PANAIT, aprinzătorul de felinare – ANDREEA BĂNICĂ, vânzătoarea de ouă – CRISTIANA SAVU, dantelăreasa – DORA IFTODE, vânzătoarea de dulciuri – LAURA DUMITRAȘCU, vânzătorul de panglici – SORIN DINCULESCU, vânzătorul de cutii – IONUȚ GHIORGHE, modista – MARIA PANAINTE, Spălătoreasa – ALINA CRĂIȚĂ, vânzătoarea de mături – VERA BRĂTFĂLEAN, vânzătorul de oale și tigăi – MARIO VALDEVIRA, cântăreața – ALINA BONDOC. Scenariul și regia artistică: MIHAI MĂLAIMARE. Scenografia: ADINA MASTALIER. Muzica: RĂZVAN ALEXANDRU DIACONU. Canto: HARICLEEA BĂDESCU. (FOTOGRAFII: Adrian Pîclișan / TNTm)

STRIGĂTELE PARISULUI Teatrul Masca, București 18Strigătele pătrunzătoare, costumele viu colorate, decorul inedit și expresivitatea actorilor captează atenția spectatorilor aflați în Piața Victoriei, preschimbată într-un Paris al sfârșitului de secol XVIII. Oră și zece minute realitatea se risipește, iar nostalgia trecutului invadează prezentul, visul franțuzesc prinzându-te în mrejele sale. Atmosfera e feerică și povestea prinde viață.

STRIGĂTELE PARISULUI Teatrul Masca, București 30Vivante statui ”de poțelan” punctează meseriile demult uitate ale Parisului. Sunt negustori ambulanți care își strigă cu vitalitate dorința de supraviețuire într-o lume dură. Își exprimă zbuciumul sufletesc prin mimică sugestivă, iar mișcările scurte, sacadate, condiționate de un spațiu restrâns dezvăluie subtil incapacitatea lor de izbândă. Execută aceleași mișcări, repetate iar și iar, identic, într-o uniformitate perpetuă. Scenele create sunt captivante. fiecare personaj pare viu, smuls din tipul său, pasionat de meseria pe care o ”face”.

STRIGĂTELE PARISULUI Teatrul Masca, București 16Privitorii, cuceriți de spectacol, se plimbă de la un personaj la altul pentru a capta fiecare mișcare. Și momentele statice sunt impresionante, pentru că îți oferă posibilitatea să observi fiecare detaliu al costumelor și al machiajelor minuțios realizate. Actorii sunt profesioniști desăvârșiți, care au studiat folosirea stop cadrului activ și al mişcării în relanti, reușind să pună în scenă teatrul de gest, pantomimă și expresie corporală, însoțit de cântece în franceză și ușoară interacționare cu publicul. O fetiță primește o bomboană de la vânzătoarea de dulciuri în timpul reprezentației și, după sclipirea din ochii săi, îți poți da seama că teatrul a mai câștigat un iubitor.

STRIGĂTELE PARISULUI Teatrul Masca, București 20Spectacolul se încheie într-un ton vesel, cu Imnul Republicii din Montmartre, cântat de actorii preschimbați în artiștii boemi ai Franței de altădată. Vraja se spulberă când spectacolul se sfârșește, dar FEST-FDR continuă, în zilele următoare, cu alte piese de teatru, care se anunță a fi pline de trăiri intense.

STRIGĂTELE PARISULUI Teatrul Masca, București 06

STRIGĂTELE PARISULUI Teatrul Masca, București 29

STRIGĂTELE PARISULUI Teatrul Masca, București 15

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s