10 (LARISA-ANDREEA VASILE)

Spectacol de Csaba Szekely, regizat de Radu Alexandru Nica, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Scenografia, video, light design Andu Dumitrescu/ muzica, Vlaicu Golcea/ traducerea Sandor Laszlo. Distribuția: Andrei Gîlcescu, Vlad Robaș, Raluca Iani, Arina Ioana Trif, Cristian Timbuș, Cristina Ragoș, Diana Fufezan, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Serenela Mureșan. (Fotografii: Adrian Pîclișan)

10 de Csaba Székely 09
M-am lăsat pierdută în dinamica celor Zece. Zece porunci biblice transpuse în realitatea zilelor noastre, zece legi scrise și respectate doar în momentele de cumpănă, dar mereu cu privirea spre cer, mereu cu un monolog adresat direct lui Dumnezeu. Rugăminți aprinse, nervi descărcați, frustrări de mult frământate în suflet, mânie gravată în fiecare celulă.

Zece oameni cu zeci de mii de gânduri exprimate într-un cadru comun timpului nostru. Fiecare personaj a fost conștient de nucleul greșelilor, dar și de urmările greu de suportat. Destinul nu este întocmai unei linii drepte, ușor de pășit. Este linia care pe alocuri nu are lumină, nu are căldură și nici bară de sprijin. Este drumul creat, modelat de mâna umană cizelat pe baza celor Zece.

10 de Csaba Székely 07

Spectatorul s-a găsit și regăsit în cel puțin o piesă din puzzle-ul creat de cei de la Teatrul Național din Sibiu. Am tresărit și vibrat la fiecare monedă băgată de omul care plătește pentru toate cele lumești: suferință, bucurie, cruzime, iertare. Toate poveștile de viață s-au redus la una singură, iar dacă nu ai fost tu cel din poveste, sigur în jurul tău ai oameni care au dus povara destinului, a păcatului de orice natură.

10 de Csaba Székely 03Spectacolul a fost adaptat zilelor noastre, adaptat omului care duce o luptă acerbă cu timpul, omul care greșește, plătește, învață sau nu, iar apoi o ia de la capăt, frustrat că ecuația nu este pe placul lui. Asumarea, un aspect greu de digerat în zilele noastre, își face apariția în fiecare poveste, fiecare stil de viață cu greșelile de rigoare. Fiecare semn de întrebare își are răspunsul în cele zece porunci biblice.

Este un spectacol pentru toți și toate cele lumești,  pentru suflet și minte, pentru amalgamul de stări, fapte și sentimente trăite de noi, muritorii.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s