Pentru Ana (LARISA-ANDREEA VASILE)

Shakespeare pentru Ana, un spectacol realizat de Luminița Țâcu, a fost prezentat în cadruyl FEST – FDR2018 de Centrul de Arte Coliseum din Chișinău. Distribuția: Alexandru Pleșca, Ghenadie Gâlcă, Doriana Zubcu-Mărginean, Olga Guțu-Cucu, Diana Dicusear-Onică. Decoruri și costume Tatiana Popescu, Light design Andrei Faină.  (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)SHAKESPEARE PENTRU ANA un spectacol de Luminița Țîcu10Nu îmi pot lua gândul de la piesa de teatru, care este de fapt un documentar pus în scenă de artiști din Republica Moldova. Povestea unor deținuți alcătuită din mici povești reale care nasc în tine fiori și gânduri săpate tot mai adânc.

Interviurile au fost efectuate în închisorile Nr. 10 – Goian pentru minori, Nr.7 – Rusca pentru femei și Nr. 7 Soroca pentru bărbați. Au participat atât deținuți, copii din sistemul de reeducare, cât și angajați ai sistemului penitenciar, colaboratori și parteneri. Interviurile au fost realizate de Luminița Tâcu și Mihai Fusu în anul 2015.

SHAKESPEARE PENTRU ANA un spectacol de Luminița Țîcu08Mă cutremură fiecare replică care construieste ușor, ușor viața unui deținut, fie el copil, femeie sau bărbat. Inspirată din realitate, piesa-documentar devine o imagine a sufletelor de după gratii, oameni care își asumă greșelile, care doresc o schimbare chiar și atunci când sistemul nu ajută, când nimeni nu pune accentul pe reintegrarea lor în societate, pe gradul ridicat de recidivă.

SHAKESPEARE PENTRU ANA un spectacol de Luminița Țîcu07Povești de iubire trăite intens, așteptarea fiind singurul obstacol, greu de învins, dar nu imposibil.  Relații care acolo și-au găsit sensul, altele care s-au pierdut după ani și ani, sau, ecuația fericirii, când a rezistat timpului neașteptat de aspru.

Aș minți spunând că am tresărit. Am plâns cu sufletul, când lacrimile se prelingeau usor pe obrajii deja triști. Aveam nevoie de un moment care să-mi zguduie cursul vieții, care să mă facă să conștientizez că e în joc doar un pas greșit până la hazard, că e nevoie de multă echilibristică.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s