Shakespeare pentru Ana, un spectacol realizat de Luminița Țâcu, a fost prezentat în cadruyl FEST – FDR2018 de Centrul de Arte Coliseum din Chișinău. Distribuția: Alexandru Pleșca, Ghenadie Gâlcă, Doriana Zubcu-Mărginean, Olga Guțu-Cucu, Diana Dicusear-Onică. Decoruri și costume Tatiana Popescu, Light design Andrei Faină. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)Nu îmi pot lua gândul de la piesa de teatru, care este de fapt un documentar pus în scenă de artiști din Republica Moldova. Povestea unor deținuți alcătuită din mici povești reale care nasc în tine fiori și gânduri săpate tot mai adânc.
Interviurile au fost efectuate în închisorile Nr. 10 – Goian pentru minori, Nr.7 – Rusca pentru femei și Nr. 7 Soroca pentru bărbați. Au participat atât deținuți, copii din sistemul de reeducare, cât și angajați ai sistemului penitenciar, colaboratori și parteneri. Interviurile au fost realizate de Luminița Tâcu și Mihai Fusu în anul 2015.
Mă cutremură fiecare replică care construieste ușor, ușor viața unui deținut, fie el copil, femeie sau bărbat. Inspirată din realitate, piesa-documentar devine o imagine a sufletelor de după gratii, oameni care își asumă greșelile, care doresc o schimbare chiar și atunci când sistemul nu ajută, când nimeni nu pune accentul pe reintegrarea lor în societate, pe gradul ridicat de recidivă.
Povești de iubire trăite intens, așteptarea fiind singurul obstacol, greu de învins, dar nu imposibil. Relații care acolo și-au găsit sensul, altele care s-au pierdut după ani și ani, sau, ecuația fericirii, când a rezistat timpului neașteptat de aspru.
Aș minți spunând că am tresărit. Am plâns cu sufletul, când lacrimile se prelingeau usor pe obrajii deja triști. Aveam nevoie de un moment care să-mi zguduie cursul vieții, care să mă facă să conștientizez că e în joc doar un pas greșit până la hazard, că e nevoie de multă echilibristică.