…Și dacă nu au murit, mai trăiesc și astăzi (OANA KARINA LUGOJAN)

Când eram mică, trebuie să recunosc că majoritatea poveștilor pentru copii mă lăsau indiferentă, eu așteptând mereu să cresc și să pot citi toate cărțile „pentru oameni mari”. Acum, la 20 de ani, după ce i-am citit pe Shakespeare, Balzac și Dostoievski, mă reîntorc la poveștile pe care le priveam cu atât de mult dezinteres în copilărie, și mărturisesc sincer că toată cunoașterea, filosofia, cugetările profunde și genialitatea creatoare nu pot depăși simplitatea și sinceritatea unui basm.

19_resize

FRUMOASA ȘI BESTIA este, așadar, pentru noi. Pentru noi adulții, cei care ne pierdem în labirintul posesiunilor materiale, trăind iluzia eternă că o locuință valoroasă, va aduce cu sine, în mod inevitabil, și o viață la fel de valoroasă , cei care suntem atât de preocupați să avem succes, încât uităm să avem integritate, cei care, în eforturile noastre disperate de a fi influenți, uităm să fim buni, și ne reamintește faptul că frumusețea adevărată nu se găsește în bijuterii strălucitoare, ci în suflet, iar adevărata avere nu stă capacitatea de a poseda, ci în capacitatea de a iubi.

18_resize

Povestea lui Belle și a Bestiei reprezintă o lecție a sacrificiului necondiționat, prin puterea atașamentului absolut și a devotamentului fără margini, prin renunțarea la sine în favoarea celuilalt, prin redescoperirea adevăratelor valori și reîntoarcerea la esență; o traiectorie inițiatică spre străfundurile firii noastre, care are atât ca scop, cât și cauză, în mod circular și prin eternitate, iubirea gratuită.

13_resize

Sper așadar ca la acest spectacol să văd și din ce în ce mai mulți adulți, chiar dacă viața e plină de probleme fără rezolvare, timpul e nu e deloc generos, iar serviciul e mereu stresant, iar pe lângă toate cele menționate, se mai adaugă și starea noastră de veșnică nesatisfacție, generată de presiunea încadrării în standardele prestabilite ale uzanțelelor sociale. Să nu uităm că de cele mai multe ori, noi, cei mari, învățăm cel mai mult de la cei mici, având nevoie de o lecție despre frumusețea interioară și convingerea incurabilă în puterea iubirii.

20_resize

Și desigur, ca să închei într-o manieră specifică, în spiritul fantastic, cred că Belle și Bestia au trăit fericiți până la adânci bătrâneți, și dacă nu au murit, mai trăiesc și astazi.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s