A ero’s (DANA ȘPAC)

Aeroport, de Ștefan Caraman. Regia, Ion- Ardeal Ieremia. Actori, Romeo Ioan și Alina Ilea. Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

aeroportÎn decorul lămurit al unei aerogări din aeroport, spațiu porționat limitat și strîmt ca stomacul unui avion, stau spate în spate si față în față două personaje. Două povești din multe cîte altele trecute prin filtrele porților și purtate de la un port la altul prin aerul iluziei ca sîntem nemuritori încît ne permitem luxul negării și al risipei. Intimitatea dezgolită și împărtășită fragmentar construiește un joc al apropierii și depărtării,  un  raspuns natural pe care și-l dau un barbat și o femeie  aflați tranzitoriu în spațiul comun al unei clipe ce le cuprinde viața.

aeroport 3Rudi, un rol croit cu măsură actoricească descoperită  și dozată echilibrat și discret de Romeo Ioan și Sorana, o fătucă frumoasă și proporțional iluzionată de sclipiciul unei profesiuni și de o cvasi relație cu un bărbat dual și infantil, personaj jucat cu evidentă feminitate și feciorelnică naivitate de Alina Ilea. Spectacolul Aeroport, cu (personale) presupuneri de mici adaptări ale textului inițial este valoros imediat pentru că regia  lămurește mesajul și îl așază pe scenă simplu, fără cochetării intelectuale complicate și abstracte și pentru că Romeo Ioan și Alina Ilea crează două bijuterii actoricești folosind firescul.

aeroport 5Simplitatea integrată personajelor  parcurge  egal povestea și asistăm la reușita celor doi actori de a prinde fără a cere . Cumva, burta ecranată în care cei doi joacă se crapă, surprinzător, doar din pricina aplauzelor de final. Și ei ajung să fie mirați că au fost urmăriți de ochi iscoditori. Romeo Ioan calcă relaxat de la o stare la alta, crează cadre scurte și de adîncime din stările personajului său, nu obligă și nu intervine, jocul îi lunecă lipind replicile cu o libertate necăutată și se inserează printre scaunele privitorilor aidoma unei liane ce șerpuiește spiralat ori vertical legîndu-te profund și tăcut. Romeo Ioan împarte cu sala parte din avuția sa și anume calitatea de a-și povesti personajul în timp ce îl joacă.  Nu este narativ, sa fim bine înțeleși, ci mai degrabă are puterea de a fi martorul tăcut al jocului său actoricesc. Astfel, povestitorul și povestitul se adună în bărbatul matur, cinic , necioplit pe alocuri și cu aerul unui încurcă treburile cu noblețe. Posesor de eșecuri amoroase și de compromisuri care îi iau și acum din putere  trăiește viața pe care și-o scrie viu și pe hîrtie virtuală iar Romeo Ioan îi ghicește perfect starea voit alienată din fiecare gest. Rudi personajul  se dovedește a fi atrăgător prin sinceritatea sa brutală și prin meseria care îi este aliat însă, precum lampa arzîndă,  atrage gîze oarbe și prostite de care ar vrea, totuși, să se protejeze. Și asta pentru că și el joacă fix același joc cu dus  și întors, la fel de orb și prost. Alina Ilea, partenera de scenă, reușește să dea rolului său  ce i se potrivește: prospețime, candoare, speranță,  feminitate și sinceritate. Ne dăruiește o Sorana care în prostia ei de găină  simte adevărul servit brutal de bărbatul întîlnit accidental  și intuiește că  în vîltoarea acestui adevăr șade salvarea  ei. Ieșirea din compromis.  I

aeroport 11Iluzia, una dintre temele spre reflecție este plastic inserată de regie în jocul imaginativ pornit de cei doi, abandonați zborului minții și al potențialității unei secvențe ce se vrea transformatoare. Viața trăită altfel și în altă parte, cu alte culori și gusturi. De altfel, diagrama pulsională a vieții ce monitorizează alegerile neutre în raport  cu acutele unor crize ce scot la iveală suferințe îndesate  alternează vital speranța duioasă regăsită în gesturi tandre și sărut pătimaș.  Un spectacol intim. În nemărginirea în care trăim și aflați permanent sub lupa propriei libertăți în alegeri, un banal nod de căi trasate aerian poate trasa căi terestre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s