Delicat (LUCIAN IONICĂ)

Când mergi la un spectacol după o piesă semnată de Matei Vişniec, iar regia îi aparţine lui Felix Alexa, te aştepţi la „altceva”. Este ca atunci când ştii că vei primi un cadou, dar nu ştii ce anume, ai o speranţă, dar nu eşti sigur că se va împlini, aşa că aştepţi cu nerăbdare momentul decisiv. Cam asta era starea mea când mă pregăteam să văd spectacolul Despre tandreţe, de la Teatrul Dramaturgilor Români din Bucureşti, programat în cadrul FEST-FDR 2019. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

A fost un spectacol mozaic, alcătuit din şase scenete (termenul poată părea peiorativ, dar nu trebuie înţeles astfel. Este vorba doar de durata lor.) Subiectele, situaţiile, locurile şi personajele sunt de fiecare dată diferite, excepţie făcând, în mod ingenios, primul şi ultimul moment, care alcătuiesc un fel de copertă memorabilă prin răsturnarea de situaţie, ce oferă o altă perspectivă şi un alt înţeles unei anumite realităţi. Unii actori interpretează mai multe roluri.

Ceea ce uneşte toate aceste scene este tema anunţată chiar în titlul, astfel încât, spectatorul, prevenit, ştie ce să caute şi va aprecia registrele diferite în care este prezentată: de la teatrul absurdului, până la unele influenţe amintind de sitcom-uri. S-a ascultat în tăcere, în tăcerea aceea pe care, de obicei, doar actorii o aud, când orice foială a dispărut, dar s-a şi râs, s-a şi aplaudat la scenă deschisă, semn că publicul a fost captivat de jocul actorilor: Şerban Pavlu, Catrinel Dumitrescu, Ada Galeş, Ştefan Iancu, Sandra Ducuţă.

Decorul e minimalist, dar cu atât mai sugestiv, realizat prin proiecţie video în trei planuri. Este creaţia Andradei Chiriac. Ilustraţia muzicală e de mare efect, contribuind la crearea atmosferei.

Felicitări echipei!

PS. Niciun telefon mobil nu a sunat în timpul spectacolului!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s