Jocurile minții (ALINA LELESCU)

Legături primejdioase, de Christopher Hampton, după Choderlos de Laclos, în regia lui Cristi Juncu (Teatrul Mic, București, a făcut parte din secțiunea de dramaturgie românească a FEST – FDR 2019. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

Joc. Joacă. Jocuri de cărți sau de putere. Spectacolul începe cu un joc. Despărțirea gradenelor, împărțirea locurilor în scenă, nerăbdare, mirare, admirare. Popă, damă de treflă, dublă de doi, dublă de doi, Doi.

În sala doi am fost doi. Pe scenă au fost doi (câte doi). În orice relație suntem (cel puțin) doi. Doi oameni au fost încă de la început, doi vor fi mereu. Cu dragoste, cu agonie, cu extaz, cu râs, cu plâns, cu jocuri, cu învigători, cu învinși, chiar cu plictis, ca-n orice joc.

Nerăbdare, emoție, mirare, admirare, divinizare. Destindere. Fermecătorul majordom. Adam și Eva. Jocul de-a Dumnezeu. Joaca de-a Diavolul – costă. Și nu doar o soție. O regină rea într-o lume cu zâne – la fel de rele – și ele. Un roller coaster baroque noir. Merteuil – dama de negru, ape adânci, ascunzișuri, nestatornicie, vulgaritate, înșelare, valuri. Valmont – prădătorul epicurian, vale, munte, suișuri, coborâșuri, putere, slăbiciune, măști. Tourvel – prada(că doar de acolo se îmbracă diavolul), turnul, reduta, inaccesibilitate, ziduri, naivitate, romantism. Doi de Volanges – înger, aripi, protecție, seducție, fragilitate. Rosemonde – înțelepciune, roz, timp, echilibru, afecțiune. Danceny – al dansului cavaler. Dansăm, plutim, zburăm cu gândul la iubiri, la dezamăgiri, la noi. Doi.

Alegorie. Simbolism. Epoca unui iluminism decadent. Flori(n). Plastic. Trandafir. Roșu. Puritate, pasiune, perversitate, jocuri, moarte. Nu doar perucile ascund ci și mistificarea propriilor simțiri. Amorul se arată cu chipul său necurat. Seducție. Romantism. O plăsmuire curajoasă în care actorii nu interpretează. Sunt chiar ei înșiși. Așa a fost dintotdeauna. Așa este și-acum. Așa va fi. Așa suntem noi.

Doi. Dublă de doi, dublă de doi, damă de treflă, popă, as. Nerăbdare, admirare, mirare, aplaudare, ovaționare, iubire, despărțire. Piesa se încheie cu un joc. Jocuri de cărți și de putere. Joacă. Joc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s