Anin (ALINA LELESCU)


Prin oglindă, one – woman show – Mălina Petre. Fotografii: Adrian Pîclișan / TNT

New York, 1985. 15 septembrie. După cinci zile de la sosire, notez doar că sunt atât de obosită, că amân pe mâine multe evenimente pe care totuși le trăiesc.
Timișoara, 2020. 8 februarie. După cincizeci de minute de la sosire, notez doar că sunt atât de entuziasmată, că amân pe mâine multe evenimente și-o urmăresc. O recitesc. O privesc.

Nina. Iată-mă aici, în exil, între graviditatea zilei de ieri și un mâine deja avortat.
Mira. Nume de cod, Mira. Securitatea i-a creat avatar și zile negre. Dar nu îi pasă. Cufărul cu amintiri îi e alături. Memoria ca zestre. Sânge etic n-a pierdut, scria de bună credință. A pierdut doar sânge estetic. Cu duiumul. Dar dragostea nu a pierdut-o niciodată. Și nici rima.

Amorezată am fost toată viaţa. Şi mai ales fiind eu răţuşca cea urâtă, mi se părea că nu o să mă iubească nimeni niciodată şi o să mor fată bătrână. Dar am jinduit să fiu iubită şi să iubesc. Și am iubit. De mică am vrut să întâlnesc iubirea adevărată. Și-am întâlnit…mai multe. Ali, spre deosebire de Colin, nu era nici înalt, nici frumos, nu fusese ilegalist, nu-i plăcea poezia modernă, dar m-am îndrăgostit de el până peste cap şi fără argumente. Când mă ascultase cântând la Ateneu sonata mea pentru pian şi vioară i-a spus surorii lui, care stătea lângă el: «eu cu femeia asta am să mă însor»“. Lisa Bonet – Renée-Annie. Destine.

Renée-Annie Cassian: feminitatea e forța în fața aparent nesfârșitelor ale destinelor. Atitudinea e cheia, aș adăuga eu. Cum o văd eu? Unică. Fermecătoare îmbinare între ascuțite trăsături pe care nu le vei uita niciodată. Compoziția chimică? Un mix molecular format din Ellen DeGeneres, Meryl Streep, Julia Roberts și-un dram de Sarah Jessica Parker.

Cum se vede ea? Amorezată am fost toată viaţa. Şi mai ales fiind eu răţuşca cea urâtă, mi se părea că nu o să mă iubească nimeni niciodată şi o să mor fată bătrână. Dar am jinduit să fiu iubită şi să iubesc. „El, Marele El,/ m-a iubit – n-am știut, nu m-am priceput, / îi priveam chelia (era chelMarele El)/ și sprâncenele răzvrătite/ și ochii în patru culori/ încrustați în orbite/ și nu știam, nu mă pricepeam…” – Mălina Petre creează un spectacol de teatru pornind de la volumele de memorii ale poetei. Se oprește asupra momentului exilului și bine face. Și poftă. Poftă de viață, de dragoste, de poezie, de Nina.
Feminitate. Ea avea 22 de ani, iar el 52. În ciuda atracţiei fizice, nu şi-a dorit să se despartă de soţul ei ca să înceapă o relaţie cu făuritorul romanului „Moromeţii“. „Au fost zile şi nopţi pe care le-aş numi depline, eu hrănindu-mă din nuditatea lui absolută, uluitoare, pentru că… nu se mai acoperea, nu mai avea nicio imunitate – iar eu trăiam evenimentul sacru că-l văd pe omul acela cum nu mai fusese văzut de la naştere, adică în dezarmarea şi oferta lui cea mai totală. Într-o noapte, ploaia trecuse, luna invadase patul nostru – şi… mă mângâia. Cu palma la o mică distanţă de trupul meu, conturându-l în aer, ca o pasăre, ca un satelit pe o misterioasă orbită, plutind, neatingându-mă decât cu emanaţia acelei mâini“. Și totuși…

Cele două mari iubiri ale Ninei sunt Ioji și Ali, cele două iubiri importante – Marin Preda și Slavomir Popovici. Nu i-a părăsit niciodată. Ei au părăsit-o, primii doi murind, ceilalți doi pentru fete tinere și frumoase. A suferit enorm a suferit îndelung și fără remediu, n-a luptat să-i recucerească pe cei care „au lăsat-o”, nu și-a înfruntat rivalele, a lăsat doar timpul să treacă și, eventual, să-i dea dreptate (ceea ce s-a cam întâmplat). O, karma! Demnitatea despărțirilor nu a avut-o niciodată. Și așa, neplecând ea la timp, a avut parte de resentimente, de grosolănie, de indiferență, ba chiar de cruzime – și a rămas contemplându-și eșecurile (și scriind despre ele). Artist!

Anin. New York. O cameră și o oglindă. Gândul îi la Maurice. Directorul artistic al Filarmonicii din Brooklyn, actor și cântăreț. Oare o va lua? Se va uita la ea? Libertatea mea… Aceea de a mă îndrăgosti, de a face nudism la 2 Mai, de a dărui în dreapta și-n stânga sentimente, idei, uneori opinii incendiare, netemându-mă, dintr-un soi de iresponsabilitate, de consecințe… Libertatea jocului adresând și agresând realitatea amenințătoare… Cu alaiul lor de extazuri și suferințe, și nu mi-e rușine de niciuna din ele, totul și toatele fiind îmbrățișate de acolada cunoașterii umane.

Nina. Prefer exilul precum Dante, împărtășim profilul, dar nu în Roma eternă, ci în copilăria mea vremelnică, în care multe s-au mai întamplat, dar nimic nu a mai rămas de spus.
Iată-mă aici, în exil!
Pe Nina o vedeți Pin Oglindă, la TNTM. O să vă-ndrăgostiți. E luna dragostei. E ziua ei. A dragostei. În fiecare zi.
Să fiți iubiți precum iubiți!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s