Bucuria reîntâlnirii cu teatrul (ANDREEA DIMED)

Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești la Teatrul Național Timișoara, 28 august – 5 septembrie. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

Ediția FEST-FDR 2021 a debutat sâmbătă, 28 august, cu spectacolul Chritza în concert, pus în scenă la Teatrul Național Cluj-Napoca. Spectacolul concert se bazează pe textele lui Vasile Alecsandri și Matei Millo, pe care talentata Ada Milea le adaptează stilului propriu, păstrând și ideea canțonetelor comice ale lui Alecsandri.

Pe Chiritza, interpretată de actrița Anca Hanu, nu ai cum să nu o îndrăgești. Cu mersul legănat, zburdalnică, ambițioasă și cu pretenții mari, totuși te face să îi treci cu vederea defectele, să o privești cu drag și cu îngăduință. Bârzoi, interpretat de Cornel Răileanu este tipul soțului mereu controlat de soție. Gulitză, interpretat de Miron Maxim, este băiatul mamei, alintat și răsfățat. Spectacolul reușește să arate pe scenă tipologii din viața reală, dar pe care nu le condamni, ci din contră, pe care le simpatizezi și la care te uiți cu duioșie.

Cele două fiice, Aristitza și Calipsitza, în travesti, interpretate de actorii Mihnea Blidaru și Cristian Rigman seamănă mamei lor. Naive și credule, cele două fiice speră la un viitor lipsit de griji și își doresc să facă parte din lumea bună. În ciuda tuturor falselor pretenții, a kitschului și a ridicolului, nu poți nicio clipă să privești personajele în alt fel decât cu simpatie.

Lulutza, interpretată de Sânziana Tarța, este cea care suferă de pe urma tiraniei mătușii sale, Chiritza, și încearcă mereu tot felul de metode pentru a scăpa din casa Bârzoilor. Te face să empatizezi cu ea și mai că îți vine să o atenționezi de fiecare dată când Leonash e prin preajmă. Leonash, interpretat de Matei Rotaru, este îndrăgostit de Lulutza . Încercările sale de a se costuma în diverse personaje pentru a trece de ochii iscoditori ai Chiritzei te înduioșează și te amuză.

Sharlatanii, interpretați de Radu Dogaru și Cosmin Stănilă, sunt cuplul comic care te face să fii curios dacă planul lor va reuși sau nu.

Spectacolul din deschiderea FEST-FDR a fost un spectacol-bucurie. Bucurie a unei reîntâlniri cu teatrul după o lungă perioadă în care ne-a lipsit. Este un spectacol care îți amintește cât de bine e în sala de teatru, alături de ceilalți spectatori. Îți amintește cât de bine este să râzi și să te bucuri împreună cu ceilalți, să zâmbești larg și să te bucuri de magia unică a teatrului.

Spectacolul a fost prezentat în cadrul FDR Contemporan, proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Text de Andreea Dimed, studentă la Facultatea de Teatru, secția Teatrologie – Jurnalism Teatral, UNATC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s