Acea voce (MIHAI GAFENCU)

Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești la Teatrul Național Timișoara, 28 august – 5 septembrie. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

FEST-FDR 2021 a prezentat duminică, 29 august, în Sala 2, spectacolul PATTERN de Daniel Chirilă, scenografia Mihai Păcurar, pus în scenă la Teatrul Tineretului Piatra Neamț. PATTERN e, de fapt, “patern”, un one-man show cu Daniel Beșleagă, care spune povestea unui fiu matur confruntat cu reapariția tatălui absent. Spectacolul a fost selecționat la categoria FDR, dedicată dramaturgiei românești.

Într-o seară de final de august, în întunericul Sălii 2, loc al Teatrului Național din Timișoara, din întuneric a izvorât o voce. Acea voce era o voce masculină, caldă. Și care arăta din bun început că are ceva de spus.

A urmat o poveste. O poveste scrisă bine. O poveste pe care, în istoria de treizeci de ani a activității mele în lumea copiilor, am întâlnit-o sub diverse aspecte.

O istorie personală a unui băiat provenit dintr-o familie numeroasă, din nord-estul României. Abandonat fiind, a trăit în ultimii ani ai regimului comunist și în primii ani de după căderea regimului, la casa de copii.

Piesa este impecabil jucată, spectacolul este extrem de tușant, iar emoțiile vin și te răscolesc, apucându-te din diverse locuri. Este o istorie a traumei, a abuzului și a fragilității umane pusă în fața spectatorului cu onestitate.

Cred că dacă este ceva ce îmi doresc este că anul viitor, la treizeci de ani de “Salvați Copiii”, filiala Timiș, să putem aduce un astfel de spectacol în fața ochilor spectatorilor.

Autorul, doctorul Mihai Gafencu, este directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Luis Țurcanu” și președintele Organizației “Salvați Copiii”, filiala Timiș

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s