Toată liniștea (ALMA DIACONU)

Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești la Teatrul Național Timișoara, a prezentat, sâmbătă, 28 august, ora 20:00, Sala 2: TOATĂ LINIȘTEA DIN LUME, de Mihaela Michailov și Radu Apostol (Asociația ADO & Centrul de Teatru Educaţional Replika București). (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

Despre viața unei femei singure cu doi copii, unul cu autism sever, ea având la rândul ei cancer. Sau despre o mamă  pe care preferăm s-o ignorăm, iar dacă nu, s-o încurcăm. 

Luca, Marc și Mama Arc. Cum arată o dimineață obișnuită pentru ei. Răbdarea și gălăgia. Efortul continuu, răbdarea, gălăgia, răbdarea, ritualurile. 

Până și cele mai banale activități  devin anevoioase- trezirea, îmbrăcatul, mâncatul, ieșitul din casă. Marc, copilul ,,special’’, primește toată atenția, în timp ce Luca încearcă, dar ,,nu ajută’’.

Dimineața obișnuită se dovedește a fi o călătorie doar dus pentru Marc, copilul ,,special”, iar noi, spectatorii nu putem fi decât martori la acest ultim drum. Pășim alături de el și de mama lui, parcă stânjeniți de faptul că nu putem ajuta, stânjeniți de piedicile puse voit de oamenii cu care se întâlnesc și nu-i înțeleg. (Recunosc, eu una m-am simțit pe alocuri copilul ei.)

Printre lanțuri, brățări, medicamente și căști, toate speciale, completate întotdeauna de explicația că Marc nu este un copil violent, mi-au venit în minte câteva întrebări:

De ce trebuie Marc să moară? De ce încă nu putem găsi un loc pentru oamenii cu autism? Preferăm să-i numim speciali, doar pentru a ne disocia de ei și de a clarifica faptul că ei, de fapt, nu fac parte din lumea noastră. Pentru că e mai convenabil așa.

Cum rămâne cu Luca? Pentru că el e cel neglijat, de fapt. Cum va arăta viața lui, între relația cu mama și imensul gol rămas în urma lui Marc?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s