Vitruvianul Don Juan ( ALINA LELESCU)

Ce monstruozitate ca omul singur să nu poată fi un tot întreg! Şi cu cât doreşti mai mult să fii o entitate independentă, cu atât mai tare te-apasă blestemul şi cu atât rămîi mai expus celuilalt sex. Sex. Totul despre sex. Și geometrie. Și șah. Dar pare-se că și unui maestru de șah i se întâmplă să mute greșit o piesă, și sigur de izbânda planului său viclean, se face singur mat.

 (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

O operă de artă și o diagramă matematică. Asta e definiția donjuanului nostru. O lume în miniatură. Un bărbat cu mâini magice înspăimântat de monotonie și repetivitate. Bărbat? Nu neapărat. Aflat în căutarea propriei identități, cuceritorul nostru duce o luptă acerbă cu sinele aflat într-o permanentă frământare și căutare.

Sătul de Nopțile Recunoașterii, obosit de atâta „păcat”, personajul principal îşi doreşte să fie altcineva, îşi doreşte o altă viaţă, o cale de ieşire, poate chiar de izbăvire, din acest tipar împietrit pe care trebuie să îl respecte. Își dorește să facă geometrie. El și Geometria. Într-o mănăstire. Sau chiar și într-un palat. Cu 44 de camere.

Parcurgem însă doar o geometrie a cercurilor vicioase, a triunghiurilor amoroase şi a capetelor pătrate. Și încornorate. O paralelă între un film negru de mut și o realitate teatrală. O lume duală. Mândrie. Vanitate. Infern. Bărbat sau femeie? Femeie sau bărbat? Pater Diego are toate răspunsurile. Și întrebările. Cutezați! Nu ezitați! Mergeți la teatru! Don Juan e operă de artă. Și diagramă matematică.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s